Vinter til regntøj frem for kælk

Tirsdag havde den nyeste sæsonprognose det første, samlede bud på vinterens vejr i Danmark. Udsigten er mild og våd med kun korte indslag af hvidt.

Tirsdag var travl for DMI's Steen Hermansen. Ud over sine sædvanlige briefinger til blandt andet energiselskaber skulle meteorologen både skrive en ny månedsprognose OG en ny sæsonprognose til dmi.dk.

Månedsprognosen er bare 'mere af det samme'. Mildt for årstiden synkoperet af ganske få lidt køligere dage.

Mild vinter venter

Men hvordan ser det ud, når vi kigger længere frem mod jul, årsskiftet og starten af 2015?

"I hovedtræk styres vintervejret denne gang af lavtryk, der kulminerer over den østlige del af Atlanten samt vest for De Britiske Øer, hvorfra de fortsætter ind over Skandinavien. Dermed er der lagt op til, at vi får en generelt mild strømning over landet fra vest og sydvest", siger Steen Hermansen.

Umiddelbart er forventningen en gennemsnitlig temperatur på 1 til 1,5°C over normalen. Nedbøren forventes at ligge 20 til 30% over normalen. Omsat til reelle tal er det en middeltemperatur fra december til og med februar på mellem 2,5 og 3,0°C samt en forventet nedbør i omegnen af 225 mm på landsplan.

Steen Hermansen forventer ikke meget kulde i løbet af vinteren, men efterhånden som tiden går, stiger risikoen - eller muligheden - for en kort periode med rigtigt vintervejr.

Hvid eller brun jul?

"Fra midt i december og især efter årsskiftet er der en tiltagende risiko for, at vinden slår om i det kølige, østlige hjørne og giver os et vinterligt islæt. Jeg vil ikke afskrive, at vi får en hvid jul. Men lige nu er der ikke større chancer end normalt", siger han.

Når kulden kommer - og det gør den næsten hver vinter om end nok så kort - så er der godt med nedbør i vente.

"I tilfælde af kortere, kolde perioder skal vi forvente, at det relativt lune havvand omkring Danmark kan udløse ganske kraftige byger. De vil - hvis det er koldt nok - falde som hyppige sne- eller sludbyger".

Skulle sneen falde på et tidspunkt, så er det med at få det udnyttet, for overordnet er der ifølge Steen Hermansen altså udsigt til en vinter, hvor vi snarere hopper i regntøjet end på kælken.

11. november 2014.

koldt vejr

Perioder med rigtig koldt vejr ser sjældne ud i den kommende vinter. Foto fra Lemvig i december 2012, Carsten Hansen.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle