Endnu en varm sag

En varm tendens fortsætter med endnu en varmerekord. Oktober blev 'den varmeste af sin slags'. Dermed har vi sjette måned i træk med rekordhøje temperaturer.

Varmeste oktober siden 1890

Oktober 2015 blev den varmeste oktober siden 1890, hvor observationerne begyndte. Det oplyser kollegerne fra Japan Meteorological Agency (JMA), som plejer at være de første, der kommer med et bud på, hvor varmt det har været. Ifølge JMA var oktober 2015 hele 0,53°C varmere end oktober-gennemsnittet for 1981-2010. Den overgår dermed den gamle rekord fra 2014 med intet mindre end 0.21°C.

”Det er altid bemærkelsesværdigt, når vi har varmerekorder, men det er dog ingen stor overraskelse, for indtil videre er det kun februar og april her i år, der ikke satte rekord,” siger klimaforsker Martin Stendel.

Temperaturen i oktober fra 1890 til 2015

Temperaturen i oktober fra 1890 til 2015. Grafik JMA.

Afvigelser i månedlig middeltemperatur

varmerekord,” siger Martin Stendel.
Der er to grunde for den usædvanlige varme. Den ene del skyldes den menneskeskabte opvarmning. Årsag til den anden skal søges i oceanerne, som er ekstremt varme, og specielt i det østlige tropiske Pacifiske Ocean. Det skyldes den meget kraftige El Niño, som fortsat er under udvikling. Meget varmt har det også været i Arktis - bortset fra Grønland -, Afrika, Australien, Nordamerika og store dele af Asien. Grafik JMA.

Seks rekordmåneder i træk

Siden maj har hver måned sat en ny rekord, og faktisk er afstanden mellem 2015 og de gamle rekorder blevet større over tid. Ifølge Martin Stendel er det derfor næsten helt sikkert, at året 2015 ender meget varmere end normalt og som det varmeste år, der er hidtil målt på kloden.

”Nu er der kun seks uger tilbage af 2015. Jeg kan slet forestille mig en begivenhed, der kan svække det meget varme klima, vi er vidne til i øjeblikket. Så derfor er mit bud også, at 2015 bliver endnu et år med global varmerekord,” siger Martin Stendel.

Af Christian Lietzen
16. november 2015

Viden om vejr og klima

Se alle