Slædehundekulde på grønlandsk manér

I Syd- og Vestgrønland er det rigtig slædehundekoldt med en gennemsnitstemperatur på typisk 3 til 5 grader under normalen.

Det kolde efterår og december frem til nu er ved at sætte sit præg på Vestisen, der bredder sig ned langs vestkysten af Grønland, og som meget vel kan komme til at genere skibstrafikken tidligere end de foregående år.

Temperaturen i Grønland

Her er der ikke brug for fryser. Selv over havet er der frost.

Ikke alle steder i rigsfælleskabet er det varmere, end det plejer. Det gælder fx Syd-og Vestgrønland, der har det meget koldt, og sådan har det været lige siden midten af oktober.

Gennemsnitstemperaturen har typisk ligget mellem 3 og 5 grader under, hvad der er normalt på disse kanter. Det betyder, at temperaturen ofte ligger mellem 10 og 20 minus grader. Dybere inde i de grønlandske fjorde og længere nordpå i Grønland er det betydeligt koldere, men det er til gengæld helt normalt.

Næsten 38 frostgrader

Torsdag morgen den 17. december dansk tid dykker temperaturen i Kangerlussuaq ned på næsten minus 38 grader. I Nuuk, der ligger ved kysten, landede temperaturen på det, der kunne lyde som ’smålune’ 13 minusgrader. Til gengæld blæser der her en frisk vind, så det føles i stedet som næsten 38 graders frost.

Det er ikke kun Grønland, der har det koldt. Også over store dele af det nordøstlige Canada, Labrador og den nordvestlige del af Nordatlanten kan være med i kulderegnskabet. Der er ikke noget der tyder på, at det mønster ændrer sig i løbet af i hvert fald de næste par uger.

Af Frank Nielsen
Redaktion Marianne Brandt
17. december 2015

Kort over istyper i Grønlands farvand

Det store røde område vest for Grønland er Vestisen, og den har en større udbredelse her medio december end de forgående år medio december.

Viden om vejr og klima

Se alle