Varm - varmere - stegende hedt

Puha, det bliver varmt i dag, og i de kommende dage bliver det bare varmere og varmere. Så varmt, at vi kan tale om varme- og måske endda hedebølge. Men hvad er det?

Med udsigten til en lille håndfuld stegende varme sommerdage, begynder mange at snakke om varme- og hedebølge. Her følger en forklaring på, hvad begreberne dækker over.

Det er faktisk ikke længere siden end 2008, at DMI definerede, hvad der forstås ved hhv. en varme- og en hedebølge:

  • En varmebølge er, når middelværdien af de højeste registrerede temperaturer, målt over tre sammenhængende dage, overstiger 25°C.
  • En hedebølge er, når middelværdien af de højeste registrerede temperaturer, målt over tre sammenhængende dage, overstiger 28°C.

Varme- og hedebølger vil således altid vare mindst tre dage, men kan selvfølgelig godt vare længere. Derudover kan der være tale om regionale- eller landsdækkende bølger. For at det skal være en landsdækkende varme- eller hedebølge skal definitionen være opfyldt for mere end halvdelen af landet.

Varme- og hedebølgedefinition gælder kun for Danmark, da de er blevet tilpasset klimaet på vores breddegrader.

Den kommende hedebølge i den sydlige del af landet, får en brat ende i løbet af søndagen og mandagen, hvor regn- og tordenbyger trænger op over landet og bliver efterfulgt af køligere luft vestfra.

Af vagtchef Michael Skelbæk og Christian Lietzen
1. juli 2015

Det varme vejr inviterer til en tur på stranden. Foto Liselotte Kahns

Det varme vejr inviterer til en tur på stranden. Foto Liselotte Kahns

Kortet viser, hvordan Danmark var delt ind i varme- og hedebølge den 22. - 24. juli 2014.

Kortet viser, hvordan Danmark var delt ind i varme- og hedebølge den 22. - 24. juli 2014.

Viden om vejr og klima

Se alle