Din vejrudsigt afhænger af satellitter

DMI har i uge 47 fornøjelse af et hold folkeskoleelever i erhvervspraktik. Tirsdag besøgte de Smidsbjerg sammen med to af DMI's ingeniører. På Smidsbjerg nedtager DMI data fra satellitter. Her fortæller de ti praktikanter selv om, hvordan det foregår - og hvorfor det er vigtigt for din vejrudsigt.

Tirsdag var vi, praktikholdet fra DMI, ude på besøg på Smidsbjerg.

Smidsbjerg er en satellitmodtagestation, som ligger syd for Hillerød.

Vi var derude for at få et foredrag af Lars fra DMI om satellitter, satellitmodtagerne, og hvilken rolle de spiller for vejrudsigten. Alle DMI's meteorologer bruger nemlig informationen fra satellitterne i rummet til at forudsige vores vejr.

Vi fik så set og fortalt, hvordan satellitmodtageren fungerer. Alle de billeder, som vi ser i vejrudsigten, de kommer fra satellitterne, som satellitmodtageren på Smidsbjerg og en anden på taget af DMI tager imod.

Undervejs fik vi taget en masse billeder. Nogle af dem ser du nedenfor, hvor vi forklarer, hvad de viser.

Lågen til Smidsbjerg låses op

9:45 ankommer vi til Smidsbjerg. Det første, vi lægger mærke til, er hegnet og skiltet. På skiltet står der: Militært område. Adgang forbudt. Smidsbjerg er et gammelt militært område, som DMI overtog i 1990. Ingolf, ingeniør på DMI, åbner porten, og vi er nu officielt på Smidsbjerg satellitmodtagestation.

Ingeniøren Lars forklarer

På billedet kan du se ingeniøren Lars stå og forklare os om Keplers love, som er kodet ind i computerne og radarerne, som opfanger satellitternes data. Til venstre på bordet foran globussen står en model af en af de antenner, der modtager data fra satellitterne.

Kuppel med satellitmodtager

Denne kuppel indeholder en satellitmodtager, der henter data ned fra forbipasserende satellitter i ca. 800 km højde. Den blev sat op af DMI i 2012 og har stået på Smidsbjerg satellitmodtagerstation lige siden. Omkring klokken 11 passerede en satellit over Smidsbjerg, som modtageren fulgte, mens vi alle kiggede ind i kuplen og tog billeder.

Forskellige vejrstationer

Niels, Ingolf og Sofie i DMI’s lille have-vejrstation i Sjælsmark ikke langt fra Smidsbjerg. I haven findes der forskellige vejrinstrumenter, der bliver brugt til at finde ud af: skyhøjden, nedbør, sigtbarhed, temperaturer (2 meter over jorden og fra jorden), vindretning, vindstyrke, tryk og solens lysstyrke.

Åbent skab til måleinstrumenter

Dette skab står inde på vejrstationen Sjælsmark. Skabet indeholder en masse ledninger, som giver elektricitet til alle de forskellige vejrinstrumenter, og derudover opsamler skabet data, som bliver sendt til DMI. Inde i skabet er der også et barometer, som måler lufttrykket.

 

Af Thea (Grønnevang Skole), Niels (Tølløse Privat- og Efterskole), Laura (Niels Steensens Gymnasium), Sofie (Herlev Privatskole), Fiona (Lille Værløse Skole), Benjamin (Kildegaard Privatskole), Eva (Kongevejens Skole), Mai (Fårevejle Fri- og Efterskole), Jonathan (Kolding Friskole) og Anna (Måløvhøj Skole).

24. november 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle