Efterårets første frost også på Sjælland

Den 24. oktober kort før midnat nåede termometret ned under frysepunktet ved Karup. Senere på natten den 25. bed frosten flere steder centralt i Jylland, og den følgende nat kom Sjælland også med på frostholdet.

Laveste temperaturer den 25. og 26. oktober. Områder, der har været berørt af frost, er blå. Grafik Mikael Scharling

Seniorklimatolog John Cappelen har kigget nattens tal igennem:

”Frosten startede allerede før midnat i det indre Jylland, og ved flere stationer i Jylland nåede termometret ned under frysepunktet. Laveste temperatur blev målt ved Karup, hvor vi i nat nåede ned på -1,7°C.”

”Mange andre steder i landet var det dog en hel del lunere. På Bornholm nåede temperaturen ikke ned under 9,2°C ved Hammer Odde Fyr.”

 

Nu er Sjælland også med

Onsdag den 26. oplevede Sjælland også sin første frostmorgen med bl.a. -0,7°C registreret ved Roskilde mellem kl. 3 og 4 i morges. Faktisk nåede temperaturen på lokaliteten under 0 °C mellem kl. 23 og 24 sent tirsdag aften.

Årsagen til, at termometret flere steder dykkede under nulpunktet, skal findes i en kombinationen af polarluft over landet, svage vinde og et fåtal af skyer.

Fyn, Bornholm og Lolland-Falster er foreløbigt sluppet for frostvejr, og med de lidt højere temperaturer de kommende dage, skal vi sandsynligvis ind i næste uge, før der igen er er risiko for temperaturer under 0°C.

Når DMI taler om frost, så er det frost i 2 meters højde på et sted, som ikke har ekstremt mikroklima. Inden det sker første gang - og vi får 'efterårets første frost' - har der typisk været minusgrader på særligt udsatte steder f.eks. lavninger i terrænet og rimfrost i græshøjde og på overflader, der udstråler energi særligt effektivt, som f.eks. skraldespandslåg af metal.

Senest, vi havde frost, var den 5. maj, hvor temperaturen nåede ned på -0,6°C ved Billund.

Redaktion Marianne Brandt

© DMI, 25. oktober 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle