Køligt højtryk satte gang i isskraberne

Meteorologisk trekløver af kold luft, svag vind og fåtal af skyer sørgede for, at mange danskere vågnede op til rim på bilruderne onsdag morgen. 

Tidligt onsdag morgen den 5. oktober var der gang i isskraberne flere steder i landet. Mange danskere måtte nemlig ud og fjerne rim. Årsagen til dette var en kombination af kold luft, svag vind og ganske få skyer. 

Satellitbilleder over Danmark

Satellitbillede fra onsdag morgen den 5. oktober, hvor kold luft blæste ind over Danmark fra nordøst.

”Et højtryk placeret over Skandinavien sender i øjeblikket ret kold luft ned over Danmark fra nordøst. Natten til onsdag blæste der tillige svage vinde, og der var stor set ingen skyer på himlen,” siger meteorolog Lars Henriksen og fortsætter:

”Dette trekløver sendte i løbet af natten til onsdag temperaturen ned under fem grader mange steder i landet (målt i 2 meters højde). Den laveste temperatur blev målt i Vendsyssel, hvor en station nåede ned på to grader. Nogle steder nåede temperatuen i græshøjde sågar tæt på frysepunktet.”

På særligt udsatte steder såsom bilruder faldt temperaturen onsdag morgen ned til eller lidt under frysepunktet, så der blev dannet rim.  

”Varmeudstråling kan få temperaturen tæt på bilruder til at falde ned til eller under frysepunktet. Dette til trods for, at temperaturen af den omkringliggende luft er højere,” siger Lars Henriksen.

Du kan læse mere om rim på ruden og rim i plusgrader i artiklerne under ’Værd at Vide’ øverst til højre.

5. oktober 2016

Danmarkskort med temperaturmålinger

Minimumstemperaturen natten til onsdag den 5. oktober målt i to meters højde. Klik for større version.

Frost på bil

Tidligt onsdag morgen den 5. oktober var rim på biler flere steder i landet som her i Roskilde. Foto Jesper Eriksen.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle