Monsterregn rammer Østgrønland

På kun 25 dage faldt der i den østgrønlandske by Tasiilaq mere end 1/3 af, hvad Danmark får af regn på et helt år. Årsagen til den store mængde regn skal findes i den østgrønlandske topografi og en oktober måned med mange lavtryk og fronter.

Oktober måned har været særdeles våd i Østgrønlands største by Tasiilaq.

”På kun 25 dage blev der registreret 264 mm nedbør. Til sammenligning falder der normalt 83 mm nedbør i Tasiilaq i hele oktober,” siger seniorklimatolog John Cappelen.

At der er tale om ganske store nedbørmængder illustreres yderligere ved at sammenligne nedbøren i Tasiilaq med Danmarks årlige nedbør. På et år falder der nemlig 712 mm nedbør i Danmark. Altså er der faldet mere end 1/3 af Danmarks årlige samlede nedbør på lige knap en måned.  

Sen frost 

”Nedbøren er overvejende faldet som regn eller slud. Grunden til dette er, at vi nåede helt frem til den 26. oktober, før efterårets første frost blev registreret i Tasiilaq,” siger John Cappelen og fortsætter:

”Oktober 2016 var derfor tæt på at forløbe helt uden frost. Det er aldrig sket før i Tasiilaq, siden de regelmæssige målinger startede i 1895

Nedbørmåler i Tassilaq. Foto DMI's teknikkere. Klik for større format.

Den samlede nedbørmængde i Tassilaq frem til den 25. oktober landede på 264 mm. Klik på grafikken for at komme direkte til DMI's vejrarkiv for Grønland

Flere lavtryk og tilhørende fronter, der tog turen sydfra, i kombination med den østgrønlandske topografi gav rigelige nedbørmængder til Sydøstgrønland i oktober. Grafik Lars Henriksen.

Fjelde holder på fronter 

Årsagen til den store mængde regn i Tasiilaq skyldes, dels at oktober har budt på mange lavtryk, der tog turen sydfra op til Sydøstgrønland og videre gennem Danmarksstrædet mellem Island og Grønland, dels at tilhørende fronter har langt sig tungt op langs kysten, hvor de er blevet holdt tilbage af de store fjelde mod Indlandsisen – en opbremsning, der i høj grad har spillet en stor rolle i Tasiilaqs våde oktobervejr.

Selvom det har været en meget nedbørrig måned i Tasiilaq, er der dog stadig lang vej til den absolutte rekord for Østgrønland. Tilbage i 1960 blev der ved en kystnær vejrstation ca. 300 km nord for Kap Farvel målt en samlet nedbørmængde på 664 mm for hele oktober.

Af meteorolog Lars Henriksen

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 27. oktober 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle