Omega-blokering sørgede for super septembervejr

September bød på masser af østenvind, sol og varme. Et højtryk havde nemlig lagt sig godt til rette tæt på Danmark. Forklaringen på det nærmest sommerlige septembervejr finder vi højt oppe i atmosfæren, hvor jetstrømmen hersker, og en såkaldt omega-blokering opstod.

Jetstrømme er kraftige vinde, der blæser i atmosfæren i ca. 10 kilometers højde. Ofte blæser disse vinde fra vest mod øst samtidig med, at de adskiller kold arktisk luft fra nord og varm tropisk luft fra syd.

Sådan ser der ud, når vejret fastlåses i en omega-blokering, som det skete her i september og i starten af oktober 2016. Grafik Lars Henriksen.

Jetstrømmen styrer lavtryk og fronter

De kraftige vinde i jetstrømmen spiller en afgørende rolle for vejret i Danmark. Lavtryk og fronter følger jetstrømmen, som biler på en motorvej. Ligger jetstrømmen f.eks. tæt på Danmark med vinde fra vest mod øst, oplever vi typisk ustadigt vejr med fronter, der trækker ind over landet fra vest.

Til tider opstår der bølger på jetstrømmen - præcis som bølger på havet. Afhængig af bølgens placering i forhold til Danmark bevæger fronter og lavtryk sig nu nord eller syd om landet. En tur syd om sender os dermed ind i den kolde arktiske luft, mens vi havner i den varme tropiske luft, når turen går nordover.

Blokering fastlåser vejret

En gang imellem kan bølgen på jetstrømmen blive så stor, at den nærmest får form af det græske tegn Omega, deraf navnet omega-blokering. Når det sker, ser man ofte en ret fastlåst situation, hvor bølgen kan opretholde samme omegaform i mange dage eller uger og forblive på næsten samme sted i atmosfæren.

I sådan en situation oplever vi ofte højtryk og stabilt vejr i området, der ligger i den varme tropiske luft, mens lavtryk og ustadigt vejr dominerer områderne i den arktiske luft.

Danmark er placeret midt i lavtrykkenes og fronternes motorvej. En omega-blokering kan derfor være et kærkomment afbræk i denne strøm vestfra.

Du kan læse mere om jetstrømme fra linket under 'Værd at Vide' øverst til højre.

Af Lars Henriksen

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 6. oktober 2016

Det græske tegn Omega har givet navn til det meteorologiske fænomen omega-blokering.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle