Østenvind sætter østlige egne i første række

Regn og blæst kommer ind fra vest. Sådan er det ofte i Danmark, men nogle gange kan vejret tage en helt modsat drejning - som nu, hvor østenvinden hersker over landet.

Danmark ligger midt i vestenvindsbæltet, der er kendetegnet af vandrende lavtryk og fremherskende vind fra vest. Et typisk vejromslag med regn og blæst bevæger sig derfor ofte fra vest mod øst.

Oktober kom dog noget omvendt fra start, da vejret vendte 180 grader, og lavtryk og fronter begyndte at trænge ind over landet fra øst. 

Det er derfor de østlige egne af landet, der som nu står i første række, når regn og fronter trænger sig på fra øst.

Frontkort over Europa

Varmfront bevæger sig ned over Danmark fra nordøst. Mandag den 10. oktober. Grafik Lars Henriksen. Klik for at se satellitbilledet i stor format.

Kort med trykfordeling over Europa

DMI´s vejrprognoser viser, hvor der falder regn i forbindelse med en varmfront fra nordøst den 10.-11. oktober. Grafik Lars Henriksen.

Danmarks omskiftelige vejr dannes på polarfronten

Årsagen til det omskiftelige vejr i Danmark skal findes langt ude i Atlanterhavet, hvor de mange lavtryk og fronter på den såkaldte polarfront dannes. Polarfronten bølger så at sige rundt om Jorden og adskiller kolde luftmasser mod nord fra varme luftmasser mod syd.

Når først lavtrykkene er dannet på polarfronten ude i Atlanten har de tendens til at bevæge sig østpå mod Nordvesteuropa og Skandinavien, hvor de er stærke bidragsydere til det omskiftelige vejr, som vi oplever her i landet.

Omega-blokering fastlåser vejret

Ingen regel uden undtagelse dog. I september og her i oktober har vejret i længere perioder været præget af højtryksvejr, der har ligget nærmest stille over Skandinavien og været fastlåst i en såkaldt omega-blokering. Noget som vi her i landet har nydt godt af i form af usædvanligt mange dage, hvor varme vinde tog turen sydfra og op over Skandinaven for til sidst at levere nærmest sommerligt septembervejr hos os her i landet.

Du kan læse mere om polarfronten og det danske vejr og omega-blokeringen, der skabte det fine septembervejr, fra links under ’Værd at Vide’ øverst til højre.

Af Lars Henriksen
10. oktober 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle