Så vildt kan det regne i Danmark

Danmark får godt 700 millimeter regn om året, og nogle af de millimeter falder på MEGET kort tid, fortæller DMI's John Cappelen.

I sidste uge blev Danmark ramt af en række meget kraftige byger, der drev op over landet fra syd. Torsdag den 23. satte en af byger endda en ny danmarksrekord for, hvor meget nedbør der kan falde på 1 minut. Den lyder nu på 5,4 millimeter og blev målt i Ærøskøbing på Ærø.

"5,4 millimeter betyder, at der på hver eneste kvadratmeter faldt 5,4 liter eller en halv stor gulvspand vand. Og det altså blot på 60 sekunder", siger seniorklimatolog John Cappelen fra DMI.

Nummer 2 på listen er 4,4 millimeter i Rønne den 12. august 1993, mens nummer 3 på listen er 4,2 mm/min under det store skybrud i København den 2. juli 2011".

"Bygen over Ærø, der satte rekorden, startede klokken 18.49 om aftenen og varede i 130 minutter. I alt faldt der 49,4 millimeter regn", fortæller John Cappelen.
"Alene i det ene minut, hvor det regnede mest, faldt der altså 5,4 mm. De 10 minutter, hvor det regnede mest, faldt der samlet 29,2 millimeter".

Rekorden for 10 minutters nedbør er dog fra 2. juli 2011 i Ishøj, hvor der faldt 31,2 millimeter over 10 minutter.

RIMCO-nedbørmåler af vippesketypen, der kan levere 1-minut-intensiteter. Den typer målere står der godt 150 af rundt om i landet i forbindelse med Spildevandskomitéens (SVK) Regnmålersystem. Det er herfra, rekorderne stammer.

Så galt kan det gå, når et skybrud møder en dårligt drænet kælderskakt.

Høj intensitet skaber problemer

Når klimatologer og meteorologer taler om nedbør over tid, så kalder de det 'intensitet'. Og jo større intensitet, jo større risiko for, at nedbøren skaber problemer.

Problemerne med høj intensitet-nedbør afspejler sig i DMI's nedbørvarsler, hvor 'skybrud' er defineret som mere end 15 millimeter på 30 minutter, mens 'kraftig regn' er defineret som mere end 24 millimeter på 6 timer.

Du kan læse meget mere om ekstremregn i Danmark i rapporten 'Ekstrem nedbør i Danmark - opgørelser og analyser til og med 2015'.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 28. juni 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle