Særligt fænomen fanget i Frederikshavn

Selvom fænomenet havgus er særligt almindeligt om foråret, kan det også sagtens opstå i juli. Det kræver blot, at havtemperaturen er tilpas lav i forhold til lufttemperaturen.

Betingelserne var på plads, da Kresten Hansen fangede et godt billede af havgus, der væltede ind over Frederikshavn den 20. juli. Vi bad derfor vagtchefen forklare fænomenet.

Uklar himmel over by

Selv på en sommerdag kan havgusen pludselig komme væltende ind som her den 20. juli 2016 klokken 13:45 fra Pikkerbakken med udsigt ud over Frederikshavn og mod havnen, der dog ikke er synlig. Foto Kresten Hansen.

”Billedet beskriver på glimrende vis, hvordan havgus opleves. Havgus er nemlig tåge, der dannes over havet og med vinden driver ind over nærliggende kyststrækninger. Tågen dannes når varm og fugtig luft strømmer hen over en kold havoverflade,” siger Thyge Rasmussen og fortsætter:

”De nederste lag af luftmassen bliver afkølet af det kolde havvand, og under denne afkøling bliver vanddampen i luften fortættet til små skydråber, som bliver til tåge. Tågen er ofte kun 20 til 30 meter tyk. Når den bevæger sig ind over en varmere landoverflade, vil den efterhånden gå i opløsning. I kystnære områder kan havgusen dog blive liggende en stor del af dagen.”

Fænomenet er særligt almindeligt om foråret, hvor havtemperaturerne er lave, men som billedet jo ganske rigtigt er et bevis på, kan havgus også forekomme om sommeren.

”For at havgus kan opstå, kræves det, at havtemperaturen er lavere end lufttemperaturen. Lige præcis den 20. juli lå lufttemperaturen om eftermiddagen i nærheden af Frederikshavn omkring 24°C, mens havtemperaturen, som man kan se på kortet til højre, lå på 15-16°C.

22. juli 2016

Kort over havtemperatur

Havtemperaturen skal være lavere end lufttemperaturen for at havgus kan opstå. Grafik fra den 20. juli viser, at havtemperaturen i området ved Frederikshavn lå på 15-16°C (lufttemperaturen var omkring 24°C). Klik for at se i større format.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle