September tangerede både sol- og varmerekord

September sluttede ved midnat, og det gjorde den med topkarakter

Ifølge klimatolog Mikael Scharling fra DMI blev september i år Danmarks solrigeste sammen med september 2002. Begge år fik vi 201 soltimer i efterårets første måned.

September 2016 blev ligeledes den varmeste september i Danmark med 16,2°C i gennemsnitstemperatur. Også her tangerede måneden en tidligere sat rekord fra 1999 og tangeret i 2006.

En rekord får september dog for sig selv. Gennemsnittet af de højeste dagtemperaturer har aldrig været højere.

”Kigger vi kun på, hvor højt termometeret nåede op i dagtimerne, så slår 2016 faktisk både 1999, 2006 og alle andre septembre. Den gennemsnitlige højeste dagtemperatur var 20,5°C. Så varme dage har vi aldrig tidligere målt i september”, siger Mikael Scharling.

September endte med i alt 35 mm nedbør på landsplan.

”35 mm gør ikke september 2016 til en af de tørreste, men det er stadig blot omkring halvdelen af den normale nedbør for måneden”, siger Mikael Scharling.

Derfor fik vi så flot en september

September blev særligt varm og solrig i år, fordi et højtryk i længere perioder lå over Skandinavien og det østlige Europa, hvor det pumpede luft frem til Danmark fra syd og øst.

”På denne tid af året er det europæiske kontinent fortsat varmt. Derfor var det en tør og varm syd- og østenvind, der blæste ind over os det meste af måneden”, forklarer vagtchef ved DMI, Lars Henriksen.

Soltimer i september 2016. Klik for stor version.

Temperatur i september 2016. Klik for stor version.

Nedbør i september 2016. Klik for stor version

 

Vi fik varmen fra syd og øst i september 2016.

Sammen med lokal opvarmning fra solen gav den lune vind os altså en september med høje temperaturer, masser af sol og lange perioder med tørt vejr.

”Specielt midt på måneden oplevede vi nogle dage med ekstremt varmt vejr over Danmark, som resulterede i en landsdækkende varmebølge. Det er meget atypisk for september”, slutter Lars Henriksen.

DMI begyndte de landsdækkende målinger af temperatur og nedbør i 1874 og af soltimer i 1920.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

Klimakort Mikael Scharling, Vejrkort Lars Henriksen.

© DMI, 1. oktober 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle