Spektakulært lavtryk opsluger Island

Atlantisk lavtryk opslugte Island natten til den 22. september. Rent visuelt var det noget af et særsyn. 

Sent onsdag aften bevægede et atlantisk lavtryk sig op over Island sydfra. Som det ses i grafikken nedenfor var det et ret spektakulært syn set fra satellit i cirka 800 kilometers højde.  

Prognosekort over Island.

Lavtrykket over Island natten til den 22. september 2016. Grafik Lars Henriksen.

Lavtrykket blev i løbet af tirsdag den 20. september dannet langs en frontzone vest for De Britiske Øer. Herefter begyndte det rejsen nordpå mod Island, hvor det gik i land sent onsdag den 21. september.

Ved ankomsten var der tale om et meget veludviklet lavtryk, hvor den dertilhørende front nærmest omsluttede hele landet. I dette tilfælde var der tale om det, vi meteorologer kalder for en okklusion. Dvs. når en koldfront og en varmfront smelter sammen, som det ses på grafikken til højre.

Fronten - eller okklusionen - snoede sig omkring Island og sørgede for, at islændingene blev blæst godt igennem med hård vind til hård kuling og nogle steder helt op til stormende kuling.

Selve turen over Island tog omkring 7 timer, og her nåede trykket en overgang ned omkring 980 hPa (hektopascal). 

Der var altså i meteorologisk forstand ikke tale om et meget dybt og voldsomt lavtryk, men rent visuelt var det dog lidt af en spektakulær sværvægter.

Af meteorolog Lars Henriksen
22. september 2016

Frontkort for Island

Frontkort for den 22. september, hvor man kan se koldfronten og varmfronten blive forenet i det meteorologerne kalder for en okklusion. Grafik Lars Henriksen. Klik for større version.

Vindkort for Island

De kraftigste vinde blev registreret langs kysterne, som vejrmodellen også antyder. Grafik Lars Henriksen. Klik for større version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle