Vejrmodeller udvikles på tværs af grænser

Ikke alene er vejret grænseløst - udviklingen af de modeller, der skal beskrive de kommende dages vejr og de kommende årtiers klima, er lige så grænseløst. Det gælder også i de modeller, som flere af DMI's forskere arbejder på og kunne konkret ses ved det Europæiske Meteorologiske Selskabs årsmøde i Trieste i Italien.

"Det er i alles interesse, at vores vejrmodeller hele tiden bliver bedre," siger DMI-forsker Kristian Pagh Nielsen.
"Derfor arbejder forskere med forskellige spidskompetencer sammen på tværs af grænser i udviklerteam med at forbedre hver deres del af de fælles vejrmodeller. Det internationale samarbejde effektiviserer udviklingen af modellerne i forhold til, hvis hvert land havde sin nationale model." 

Kristian arbejder blandt andet i den gruppe, der modellerer, koder og forbedrer den fælleseuropæiske HARMONIE-model inden for atmosfærens strålingsegenskaber.

"Samarbejdet betyder blandt andet, at HARMONIE-modellen er den bedste operationelle vejrmodel f.eks. for det sydlige Grønland," siger Kristian Pagh Nielsen.

"Et af de steder, hvor vi er blevet klart bedre, er i modelleringen af blottet - altså ikke snedækket - gletcheris. I tidligere versioner har modellerne taget for givet, at gletcheris var permanent snedækket, så det er en stor forbedring."

Og netop denne forbedring blev udviklet i samarbejde med Emily Gleeson fra det irske Met Éireann, som på årsmødet præsenterer resultaterne ved et foredrag og en poster, der er samforfattet med Kristian og to andre DMI-kolleger: Ruth Mottram og Xiaohua Yang.

Af Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk 

© DMI, 13. september 2016

Emily Gleeson fra det irske meteorologiske institut præsenterer sine og DMI-forskernes resultater ved Det Europæiske Meteorologiske Instituts årsmøde i Trieste. Foto Bjarne Siewertsen

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle