Brandrisiko og tørkeindeks stiger i takt

Den seneste uges flotte vejr har sendt tørkeindeks på himmelflugt i dele af Danmark. Klimatolog advarer om konsekvenserne

Maj har været både varm, solrig og nedbørfattig. Dermed er der forsvundet en masse vand i det såkaldte jordvandsmagasin, som planterne trækker væske fra.

Mængden af vand i jordvandsmagasinet er beskrevet af DMI's tørkeindeks. Og det fik et ordentligt nøk opad hen over himmelfarts-weekenden fortæller klimatolog Mikael Scharling.

Højt tørkeindeks øger risiko

"Typisk er tørkeindekset steget med 2 eller 3 klasser den seneste uge på grund af det fine vejr med sol, varme og stort set ingen regn", siger klimatologen.
"Flere steder i landet er der meget lidt vand tilbage i jordvandsmagasinet".

Mikael Scharling udpeger Fyn, Lolland, Falster, det sydligste Sjælland, Møn og Bornholm som de steder, hvor der pt. er mindst vand til rådighed for vegetationen. Her er tørkeindekset lokalt oppe i klasse 8 uf af 10 mulige.

"Et højt tørkeindeks forøger risiko for naturbrande startet af f.eks. cigaretskod, engangsgrills eller anden uforsigtig omgang med ild", advarer Mikael Scharling.

Det er ikke kun maden, der er i risikozonen, hvis du er uopmærksom under din omgang med ild. Dele af Danmark er nu tørt nok til naturbrande.

Tørkeindekset den 29. maj. Klik på grafikken for at gå til produktet, hvor du kan se udviklingen de seneste 30 dage

En måned fra fyldt til tømt

Når vand fordamper fra overflader i naturen, kalder klimatologerne det for evapotranspiration. Det dækker altså fordampning fra både jordoverflade og planter. Og når evapotranspirationen ikke opvejes af tilstrækkelig nedbør, så ender naturen tør.

"På en dag, hvor evapotranspirationen kører på fuldt drøn, kan der forsvinde 7 mm, hvis jordvandsmagasinet er fyldt godt op", forklarer Mikael Scharling.

7 mm om dagen svarer til, at DMI's såkaldte tørkeindeks kan stige 5 klasser på en uge, men efterhånden som jordvandsmagasinet tømmes, reduceres fordampningen.

"I praksis tager det omtrent en måned at gå fra 100 til 0 mm tilgængeligt vand i jordvandsmagasinet eller fra klasse 0 til 10 på DMI's tørkeindeks", siger klimatologen.

Heldigvis - set fra et sikkerheds- og planteavlersynspunkt - er der regn på vej. Nogle steder har allerede modtaget de første millimeter tirsdag formiddag, og i følge meteorologerne er der mere, hvor det kommer fra. Følg med i landsudsigten og i DMI's månedsprognose.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 30. maj 2017

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle