Brrr småkølig juli

Selvom det er varmt i dag, 19. juli 2017, ændrer det ikke på at juli indtil videre har været en småkølig fornøjelse i år. Der er desværre ikke megen hjælp at hente i månedsprognosen.

Gennemsnitstemperaturen for 1.-18. juli har været 14,9°C. Gennemsnittet for hele juli er 17,4°C , når man kigger på tiårsnormalen fra 2006 til 2015. Indtil 18. juli har der heller ikke været et sommerdøgn med temperaturer over 25°C.

I 1923 skrev Thøger Larsen i ”Du danske sommer”:

Du danske sommer, jeg elsker dig, 
skønt du så ofte har sveget mig. 

Både sommeren 1922 og 1923 minder på nogle punkter om sommeren i år.  Han har nok også siddet og følt sig sveget eller forrådt over, at der kun var få sommerdage med temperaturer over 25°C.  Kigger man efter i månedsprognosen, skal vi nok vente (u)tålmodigt på, at det bliver august, før det kommer til at ske. 

Billede af solnedgang

Aftensol. Foto Jes Elnif

Snart kolde farver i sky og vand, 
snart nøgne piger ved hver en strand! 
Mer, mer, mer
jeg dog dig elsker, hver gang du ler.

Både landsudsigten og månedsprognosen er enige om, at juli slutter med blandet vejr, snart regn, snart sol, men næppe vejr for strandløver. Det er fortsat manglen på et stationært højtryk nær Danmark, der gør, at vi ligger i vestenvindsbæltet. Derfor har og vil der være rig mulighed for blæst og regnvejrsdag, men også dage med solskin.

Alt tyder derfor på, at juli vil blive koldere end normalen for de seneste ti år. Indtil 18. juli har gennemsnittet for højeste dagtemperatur og laveste nattemperatur ligget til den kølige side. Midlet af højeste dagtemperatur har indtil den 18. juli være 19,2°C (Tiårsnormalen for hele juli er 21,8°C). Gennemsnittet af laveste nattemperatur har været 10,4°C (Tiårsnormalen for hele juli er 13,0°C). I 1922 og 1923 var døgngennemsnittemperaturen for juli hhv. 14.7°C og 16.7°C, mens den hidtidige del af juli i år har haft 14,9°C.

Af Klaus Larsen

© DMI, 19. juli 2017

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle