En måneds regn på en 'sommer'-søndag

Flere områder med intens regn bevægede sig søndag og søndag nat op over landet. Lokalt faldt der op til 66 mm, mens Danmark i gennemsnit fik 18,3 mm. Det svarer til 788 millioner tons vand på landsplan!

Nedbørssum

Søndag blev en pladdervåd dag mange steder i Danmark. Mest nedbør fik de ved Voerså Hede syd for Frederikshavn, hvor der faldt hele 66 mm. 66 mm er præcis den mængde, som Danmark normalt fik på hele juli måned i klimanormalperioden 1961-1990.

788 millioner tons

Også Danmark som helhed fik en betragtelig mængde nedbør. I gennemsnit modtog landet 18,3 mm under regnvejret. Heraf faldt de 17,6 mm i løbet af søndagsdøgnet. Det svarer til op mod to store gulvspande vand på hver eneste kvadratmeter, 20 tons vand i en almindelig villahave eller 788 millioner tons samlet set for nationens 43.100 kvadratkilometer.

Enkelte steder faldt nedbøren så tungt, at der var tale om decideret skybrud, hvor der kommer mere end 15 mm nedbør på 30 minutter. Over større områder blev kriteriet for kraftig regn overskredet; dvs. at der kom over 24 mm på 6 timer.

Inden søndagens regnvejr havde juli været relativt nedbørfattig med godt 30 mm som landsgennemsnit frem til og med lørdag den 22. Følgeligt var det såkaldte tørkeindeks ganske højt mange steder, men det blev der ændret på, som grafikkerne nedenfor viser.

Tørkeindeks før søndagens regnvejr

Tørkeindeks før søndagens store regnvejr.

Tørkeindekset efter søndagens regnvejr

Tørkeindeks efter de store nedbørmængder søndag. Bemærk, at nedbøren, der faldt i mandagsdøgnet, endnu ikke er indregnet.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle