Få meteorologens tips til at finde magien på en gråvejrsdag

Gråvejrsdage har et rigtigt dårligt ry. Er det ikke bare en gammel skrøne, at en gråvejrsdag er trist og kedelig? Meteorolog Mette Wagner fortæller om magien ved en gråvejrsdag.


1. En lang gåtur på en gråvejrsdag kan nydes uden solbriller

En tør gråvejrsdag er en dag, hvor du går en lang tur og nyder naturen på nært hold. Din energi bliver brugt på at nyde omgivelserne. Se op på himlen, hvor du kan beundre synet af de forskelligartede skyer, der passerer. Det kan du gøre uden brug af solbriller og solcreme.

 

2. En gråvejrs dag er som en sort/hvid film

På en gråvejrsdag ændrer lyset sig fra at have mange farvekombinationer til at være flere nuancer af grå. Træer, veje og himlen ser mere skarpe ud. Ligesom at gå rundt i en sort/hvid film. Her er skuespillet i fokus. Du kan nyde skuespillet uden at blive forstyrret af omgivelsernes farvepalet. Næste gang du går ud på en gråvejrsdag, så tag dine sort/hvide briller på, og oplev vejret på en ny måde.

 

3. En tur langs vandkanten

Tag en tur på stranden og gå langs strandkanten. Her kan du samle muslingeskaller, sten og tang op. Ud over vandet kan du nyde synet af lysindfaldet på en anden måde. Lyset, der er kommet ind, bliver brudt på en anden måde med skyer, end uden skyer. Refleksionerne i vandet giver et fantastisk skue. Så husk kameraet næste gang du er afsted. Sådan et billede er et skønt minde, du kan tage frem på en trist regnvejrsdag.   

 

4. Oplev skyernes magi

Gråvejrsdage er sjældent ens. Der er flere aspekter i spil. På gråvejrsdage, hvor skydækket er sammensat af cumulus- og stratusskyer kan du se former og omrids af skyerne. Det kan du ikke se, når der kun er et jævnt stratus-skylag på himlen. Lysindfaldet er forskelligt i de to typer skyer. Lyset bryder lettere igennem et skylag, der består af flere skytyper end et ensformigt stratus-skylag. Prøv at lagre skylags billeder i din hukommelse. Efter et stykke tid vil du fange magien i forskelligheden.

 

5. Solopgang og solnedgang med sikker trafik

I vinterhalvåret står solen meget lavt på himlen. Det lægger du især mærke til ved klare solopgange og solnedgange. Det er svært at se noget for det skarpe lys. I disse situationer kan der ske trafikuheld, da chaufføren bliver blændet af solen. Det sker ikke på en gråvejrsdag. Her bliver trafikken sikker, da solen ikke blænder dig.

 

 Af kommunikations-meteorolog Mette Wagner
23. november 2017

Foto Mikael Scharling. Billedet er taget København på en gråvejrsdag

Foto Marianne Nysted

Foto Nick Hesel.

 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle