Første gang i 44 år: Marts topper april

Det 31. marts målte DMI 21,5°C i Karup. Siden har temperaturen end ikke været i nærheden. Det udløser et usædvanligt temperaturfænomen.

Foråret 2017 byder på et sjældent temperaturfænomen. Marts ender nemlig med en højere maksimumtemperatur end april. Det er tirsdagens vagtchef Lars Henriksen sikker på efter et kig på de seneste prognoser.

"Jeg kan ikke se, vi slår 17,8°C, som er højeste temperatur i april hidtil. Der er en lille mulighed søndag, men jeg tror ikke på det", siger han.

Senest, april måtte se sig slået af marts, var helt tilbage i 1973 - altså for 44 år siden. Dengang toppede den første forårsmåned på 18,4°C, mens den anden forårsmåned kun formåede at svinge sig op på 15,6°C; altså 2,8°C lavere.

I 2017 er forskellen endnu mere ekstrem. Marts nåede helt op på 21,5°C i Karup på månedens sidste dag. Det er den næstvarmeste martsdag, DMI har målt. Indtil videre i april er termometeret altså ikke nået højere end 17,8°C. Det er hele 3,7°C lavere.

Sjældent - og så alligevel ikke

Fænomenet er dog ikke helt så sjældent, som det umiddelbart lyder, når nu det er 44 år siden, det sidst er sket. I DMI's dataserie for Danmark, der starter i 1874, er der nemlig hele 11 år, hvor marts havde et højere maksimum end april.

Forskellen i år på 3,7°C mellem de to måneder er til gengæld usædvanlig. Kun én ud af de 11 gange har forskellen været større, og det var første gang, det skete, i dataserien; nemlig i 1884. Her ramte marts 19,6°C, mens april kun formåede 15,8°C. En forskel på 3,8°C.

Normalt er den højeste temperatur, DMI måler i april, 6,2°C højere end i marts.

Forklaringen på den usædvanlige forskel på de to forårsmåneder i år, er, at den 31. marts var præget af en kraftig, sydlige tilstrømning af meget varm luft fra kontinentet, mens april har været domineret af kølig vind fra vestlige retninger.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 25. april 2017.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle