Kyndelmisse er årets koldeste dag - eller er det?

Klimatolog vil eftervise, at Kyndelmisse er den koldeste tid på året, men får bevist noget helt andet

Torsdag den 2. februar er det Kyndelmisse.

Kyndelmisse er kendt som tidspunktet, hvor vinteren vender; altså den koldeste tid på året. Men er den nu også det? Vi har bedt klimatolog Frans Rubek tjekke arkiverne.

"Jeg har set på de seneste 11 år og beregnet gennemsnitstemperaturen i Danmark på alle datoer i januar og februar. Umiddelbart er Kyndelmisse langt fra den koldeste", fastslår han.

Gennemsnitligt har temperaturen den 2. februar ligget på 1,1°C fra 2006 til 2016.

Tidligere på året er en del datoer koldere med den 23. januar som den koldeste på -1,3°C.

Også efter Kyndelmisse er en del datoer koldere med den 11. februar på -0,3°C som bundproppen.

Kyndelmisse 2014 ved Risskov Strand. Foto Liselotte Kahns.

"Hvad kurven afslører, er, at 11 år langt fra er nok til at komme med en solid klimatologisk udtalelse om årets koldeste dag", siger Frans Rubek.

Årsagen til den flaksende kurve er, at temperaturen varierer voldsomt om vinteren, og de kraftige skift mellem kolde og milde perioder de enkelte år slår altså fortsat igennem i en dataserie med blot 11 år.

"Sandheden er nok, at hvis vi gik længere tilbage og tog f.eks. 30 år, så ville Kyndelmisse være tæt på bunden af kurven. Det stemmer også overens med den klimatologiske tommelfingerregel om, at temperaturen falder gennem januar og stiger gennem februar", slutter klimatologen.

Den danske Wikipedia, har følgende at sige om Kyndelmisse: Kyndelmisse (eller Mariæ renselsesdag) er en gammel kristen helligdag den 2. februar. Dagen blev kaldt for Kjørmes Knud. Kyndelmisse er en fordanskning af de latinske ord for lysmesse: kyndel = candelarum, lys og missa messe. Et andet ord var kermesse og heraf kom kørmesse og kjørmes. Det er den dag, halvdelen af vinteren er gået, hvilket også ligger til grund for vendingen om at, kyndelmisse slår sin knude. Eller mere præcist så er det midtvejs mellem vintersolhverv og forårsjævndøgn. 

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 1. februar 2017.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle