Arktis genfinder kulden

Temperaturen i Arktis er for første gang siden september nået ned på det normale niveau. De faldende temperaturer betyder, at udbredelsen af havis har taget et lille ryk opad. Samlet set er isudbredelsen dog fortsat meget lav.

For første gang i denne vinter - siden opfrysningen i september 2017 - er temperaturen i Nordpolsområdet nået ned på det normale niveau, som er omkring minus 30 grader. Hele vinteren har temperaturen i Nordpolsområdet ligget 5-10 grader over det normale, og i februar lå temperaturen i en periode hele 20 grader over normalen.

Konsekvenser for isdannelsen

De høje temperaturer har haft konsekvenser for isdannelsen, og isudbredelsen har været rekordlav både i januar og i februar 2018.

”At temperaturen nu er faldet til et mere normalt niveau betyder, at isudbredelsen har givet et lille ryk opad.” fortæller Rasmus Tonboe, forsker ved DMI.

Det er især i Karahavet, at temperaturen er faldet, og is-tilvæksten har været positiv.

Isudbredelsen samlet set er dog stadig meget lav, og der er områder nord for den canadiske skærgård langs Nordvestpassagen (McClure Strait og Amundsen Gulf), hvor fralandsvind og relativt høje temperaturer har skabt usædvanlige åbninger i isen.

”Der mangler fortsat store lunser af is både i Berringshavet og Barentshavet sammenlignet med et normalt år”, slutter Rasmus Tonboe. Der er dog stadig en del is i Baffinbugten og langs Grønlands vestkyst.

Forårsjævndøgn er den dag, hvor Solen står op på Nordpolen. Fra den 20. marts og det kommende halve år er der midnatssol.

Forårsjævndøgn er normalt også sammenfaldende med, at isen i Arktis når sin årlige maksimale udbredelse, og temperaturen begynder at stige. 

Den røde kurve fra ocean.dmi.dk viser daglig middeltemperatur, og den grønne kurve viser klimanormalen i området nord for 80 grader nord. Klik for større version.

Grafen fra polarportal.dk viser den årlige variation i udbredelsen af havis på den nordlige halvkugle. Klik for større version.

Af kommunikations-meteorolog Trine Pedersen, kommunikation@dmi.dk

@ DMI, 21. marts 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle