Et varmt bud på hvordan juli ender i år

Det bliver den solrigeste juli siden 1920, hvor de landsdækkende målinger af solskin begyndte. Juli i år ser derudover ud til at tangere rekorden for den tørreste juli og bliver desuden den fjerdevarmeste siden 1874.

Her knap en uge før juli rinder ud, kan man give et ret godt bud på, hvordan juli måned ender rent klimatologisk. De fleste har nok en fornemmelse af, at juli 2018 bliver en varm, tør og solrig en af slagsen og klimatallene bekræfter kun dette.

Solskinstimerne ser ud til at ende på strålende 332 timer, som er pænt over rekorden på 321 timer fra juli 2006. Til sammenligning fik vi kun 196 solskinstimer i den lettere miserable sommer som vi havde sidste år.

Antallet af solskintimer opgjort d. 25 juli. Det ses, at solen har skinnet mest centralt i landet i Kattegat omkring Samsø. Det centrale Jylland, Nordsjælland, Lolland/Falster og Bornholm har fået færrest solskinstimer. Der kommer mere sol de kommende 6 døgn, således at juli højst sandsynligt bliver rekordsolrig. Grafik: John Cappelen.

Nedbørsmæssigt har vi bestemt ikke været tilgodeset indtil videre, da der kun er faldet 3,3 millimeter på landsplan indtil 25. juli. Der ser dog ud til at komme en del regn i weekenden og i starten af næste uge, så det forventes at vi ender på 15 millimeter, som vil være en tangering af de tørreste juli’er (juli 1904,1983 og 1994) hidtil målt.

Seniorklimatolog John Cappelen som har kigget på tallene udtaler:

”Det bliver spændende at se, hvor meget nedbør vi får de sidste dage her i juli. Hvis nedbørsmængden resten af juli ikke bliver helt så stor som forventet, har vi faktisk en ny rekord for juli 2018 som værende den mest nedbørsfattige juli siden 1874 og ikke kun en tangering af den tidligere rekord”.

 Varmt har det også været og det tyder på at middeltemperaturen for juli ender på omkring 19,2° C, som vil være den fjerdevarmeste juli siden de landsdækkende målinger begyndte i 1874.

At det har været varmt i juli, kan man også se på opgørelsen af gennemsnittet af de målte maksimumstemperaturer, som ser ud til at ende på 24,7° C. Hvis det går som forventet vil det være det tredjevarmeste siden disse målinger blev landsdækkende i 1953.

Tørt korn på Stevns. Foto John Cappelen, juli 2018

For at få det bedste bud på de endelige klimatal blev vagtchef Klaus Larsen taget i ed omkring vejret de sidste dage i her i juli. Han siger:

”De næste par dage bliver solrige, tørre og meget varme med temperaturer over 30 grader flere steder. I weekenden ser det dog ud til at blive mere skyet med en del nedbør mange steder. Mandag og tirsdag bliver lidt blandede med sol og skyer og mulighed for spredte byger”.

Af Henning Gisselø, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 26. juli 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle