I disse dage: De lyse nætter vandrer fra Skagen til Gedser

De lyse nætter gør nu deres indtog i Danmark. De startede i Skagen den 29. april, og over den kommende uge breder fænomenet sig til hele landet

Når vi har lyse nætter i Danmark, er Solen selv midt om natten så lidt under horisonten, at dens stråler formår at lyse himlen en smule op. Det bliver med andre ord ikke på noget tidspunkt rigtigt nattemørkt, men kun tusmørkt så at sige.

De lyse nætter starter som tommelfingerregel de første dage i maj og varer til de første dage i august. Der kan dog være forholdsvis stor forskel på, hvornår de lyse nætter begynder,
alt efter hvor du befinder dig i landet.

Længst mod nord i Skagen og store dele af det nordlige Jylland er de allerede i gang. Fra torsdag nat kommer Aarhus med for første nat i år.

I København, der udgør den astronomiske reference for Danmark, begynder de lyse nætter natten til den 6. maj og lyser hovedstaden op indtil
natten til den 7. august.

Danmarks sydligste punkt må vente endnu en uges tid med at se nattelyset - det sker nemlig først i slutningen på natten til den 10. maj i Gedser.

I nedenstående tabel kan du se, start og slut for lyse nætter hos dig. Datoerne skal læses som 'natten til [dato]'. Datoerne er ensartede langs breddegraderne; dvs. på tværs af Danmark.

Typer af tusmørke

Vi skelner mellem tre former for tusmørke:

 • Borgerligt tusmørke:
  ...er det, vi almindeligvis blot betegner som tusmørke, og ordet borgerligt er her modsætningen til nautisk. Er defineret ved, at Solens centrum er mindre end 6 grader under horisonten. Udendørs aktiviteter kan i reglen foregå uden kunstlys, og både horisontlinjen og genstande på jorden kan tydeligt ses.
 • Nautisk tusmørke:
  ...er defineret ved, at Solens centrum er mindre end 12 grader under horisonten. Som regel kan man se omridset af genstande på jorden, mens horisonten er vanskelig at skelne.
   
 • Astronomisk tusmørke: 
  ...er defineret ved, at Solens centrum er mindre end 18 grader under horisonten. Man ser et mere eller mindre kraftigt genskær af Solens lys på himlen.

De lyse nætter er altså den periode, hvor der som minimum er astronomisk tusmørke hele natten.

Grafik: Niels Hansen.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 3. maj 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle