Juni slutter med kedelig 1. plads til tørkeindeks

Tørken holder stand. Så langt tilbage, som DMI har beregnet tørkeindekset, har det aldrig været så højt sidst i juni som nu

I de 14 år, hvor DMI har beregnet tørkeindekset, har junis sidste dage aldrig før været så fattige på vand som nu.

"Når vi kigger på tørkeværdierne, så har vi den seneste uge overgået alle de tidligere år, og i dag er det endda ret markant", siger klimatolog Mikael Scharling, som er manden bag tørkeindeks.

DMI har aldrig før beregnet et så højt tørkeniveau for de datoer, som vi netop passerer igennem.

Han fortæller, at vi i år til og med d. 29. juni haft 20 dage med tørkeindeks på 9 eller højere.

Selvom tørkeniveauet på mange måder er kritisk, er det dog 2008, der stadig holder rekorden som det tørreste år i perioden, hvor DMI har beregnet tørkeindeks.

"Frem til 29. juni 2008 havde Danmark allerede haft 25 dage med et tørkeniveau på 9 eller højere, mens hele året bød på i alt 29 dage over indeks 9", siger Mikael Scharling.

Det kan vi dog - desværre for naturen, afgrøderne og haveejerne - stadig nå endnu. Prognoserne peger på, at vi ikke kommer til at se meget til regnen lige foreløbig. Der er dermed ingen umiddelbare forventninger til, at tørkeniveauet kommer til at falde drastisk inden for nærmeste fremtid. 

I de seneste år har vi også haft andre tørre sommerperioder. 2006 have 15 dage med et tørkeniveau på 9 eller højere, mens 2013 havde 16 dage. De to år tog tørken dog først fat i sidste halvdel af juli. Det er en markant forskel fra i år, hvor vi allerede nu har haft det meget tørt i et længere stykke tid.

Tørkeindekset for i dag d. 29. juni. Langt det meste af landet ligger på et niveau 9 eller derover.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Af Lærke Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 28. juni 2018, opdateret den 29. med nye kort og data

Viden om vejr og klima

Se alle