Regnen kommer, men nok til haven, havren og sankthans?

Der mangler mellem 25 og 35 millimeter regn for at drive tørkeindeks i Danmark ned på det normale for årstiden. Det kan ske i weekenden, men kun lokalt. Og sankthansbålene blafrer fortsat i den lune vind

Danmark er knastørt. Årsagen er en kombination af manglende nedbør og masser af sol og varme siden starten af maj.

"Vi vurderer tørke ud fra, hvor meget vand der er tilbage i det såkaldte jordvandsmagasin", siger klimatolog Mikael Scharling.

Usædvanligt tørt

Jordvandsmagasinet er det vand i jorden, som planterne har adgang til.

"Når magasinet er fuldt, er tørkeindeks 0. Når det er tomt er tørkeindeks 10. Lige nu ligger det østlige Danmark mellem indeks 9 og 10, mens det vestlige Danmark ligger mellem indeks 8 og 9".

Det betyder altså, at jordvandsmagasinet i praksis er tæt på tomt. Og det er usædvanligt selv for starten af juni, som traditionelt er årets tørreste periode.

"Når vi kigger på et gennemsnitligt år, så topper tørkeindeks her i starten af juni på et sted mellem 6 og 7. For at nå derned fra det nuværende høje indeks, skal der typisk falde 25 millimeter i den vestlige del af landet og omkring 35 millimeter i den østlige", siger klimatologen. Det svarer til mellem 14 dage og 3 ugers normal juni-nedbør.

Mere præcist, hvor meget nedbør der skal falde lokalt hos dig for at nå et normalt tørkeindeks, kan du se i grafikken nedenfor.

Billede af en sydende varm grill

De seneste måneders vejr har været forrygende til udendørsaktiviteter, men brandfaren har lagt en dæmper på mulighederne for f.eks. bål og grill i naturen.

Kortet viser, hvor meget nedbør der mangler

Kortet viser, hvor meget nedbør der mangler, før tørkeindekset kommer ned på det normale for årstiden. Grafik: Mikael Scharling. Klik for stor version.

Nedbør, men nok ikke nok

25 til 35 millimeter ligger dog langt fra i prognoserne på landsplan, men måske lokalt, siger fredagens vagtchef Lars Henriksen.

"I løbet af weekenden trænger fronter med regn og byger ind over landet vestfra, og det ustadige vejr fortsætter i starten af næste uge", siger han.

Den vådest landsdel bliver Nordjylland, og her forventer Lars Henriksen mellem 10 og 15 millimeter i weekenden og yderligere nogle millimeter i starten af næste uge. Resten af Jylland får også omkring eller lidt over 10 millimeter .

Længere mod øst er nedbørsystemerne noget mere nærige. Det er ellers der, behovet er størst ifølge tørkeindeks.

"Det meste af nedbøren falder som byger, så det bliver formentlig en meget ulige fordeling af goderne. Lokalt kan tørkeindeks falde til det normale for årstiden, mens nabokommunen kun får et lille nøk nedad. Alle får dog næsten med sikkerhed regn over de kommende fire-fem dage", siger han. 

Dermed er håbet lyseblåt for de stressede villahaver og for de mange landmænd, frugtavlere og gartnere, der har behov for vand. Men selv med et fornuftigt regnvejr er bekymringerne ikke slut for de sankthansbålansvarlige.

Midsommerfesten er fortsat truet

"Det vand, der falder, forsvinder hurtigt igen", siger Mikael Scharling.

"Tabet fra jordvandsmagasinet er lige nu mellem 1 og 3 millimeter om dagen, så 10 eller endda 20 millimeter kan være væk igen om en uge. Dermed er indekset tilbage, hvor det startede".

"Mange planter med begrænsede rodsystemer er gået til de senere uger. Død vegetation er knastør og brandbar nu, det er klart. Men det er den altså fortsat, selv når der er kommet regn".

Selv et lokalt fald i tørkeindeks frem mod sankthans er faktisk ikke nødvendigvis godt nok, forklarer klimatologen.

Med andre ord: Situationen i naturen og dermed brandrisikoen er anderledes, når tørkeindeks falder til f.eks. 7 fra en højere værdi, end når det stiger til 7 fra en lavere værdi.

"Tørkeindeks er ikke et én-til-én brandfareindeks, men det giver selvfølgelig et godt og vigtigt input til en samlet vurdering. Mit bud er, at mange kommuner først kan træffe den endelige beslutning om sankthansbålene meget tæt på den 23. juni", slutter Mikael Scharling.

Billede af Skt. Hans bål

Foto: Mads Dreier.

© DMI, 15. juni 2018

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle