I Danmark fyrer vi op for bålet, grillen og sangstemmerne d. 23. juni for at fejre Sankt Hans og midsommer. Der er bare en fejl i billedet. Årets længste dag er ikke d. 23. men d. 21. juni. Det er kristendommen, som er årsag til forskydelsen.
Den 21. juni 2018 kl. 12:07 har vi sommersolhverv på den nordlige halvkugle. Det betyder, at det er den dag på året, hvor Solen bevæger sig højest op på himlen i sin bane, og det er derfor årets længste dag.
Mere præcist er dagen ved sommersolhverv ca. 17,5 time lang mod ca. 7 timer ved vintersolhverv. Selve ordet stammer fra det oldnordiske ’sólhvarf’, som betyder ’solvending’.
Fysikken bag fænomenet
At vi har sommersolhverv skyldes, at den akse, som Jorden roterer om sig selv på, hælder 23,4 grader i forhold til vores bane om Solen. Aksen peger altid i den samme retning – nemlig mod Nordstjernen.
Hældningen betyder, at den nordlige halvkugle læner sig væk fra Solen i vinterhalvåret og ind mod Solen i sommerhalvåret. For den sydlige halvkugle gælder det modsatte. Denne hældning er grunden til, at vi har årstider.
Ved ækvator, hvor hældningen på rotationsaksen næsten ikke mærkes, er der ingen årstider.
