2019 starter med vindstød af stormstyrke og forhøjet vandstand flere steder

Vinden tiltager i løbet af i dag og giver nytårsraketterne kamp til stregen. Men det bliver ikke kun ved det. Vinden fortsætter nemlig med at tiltage og drejer op i det nordlige hjørne i løbet af nytårsdag, og presser vandstanden op i de indre danske farvande.

Nytårsdag starter ellers ganske roligt. Men som den festlige aften nærmer sig, tager vinden til fra vest og nordvest, og både raketter og tændstikker får kamp til stregen i aften.

Ifølge vagtchef, Klaus Larsen, så presser den vestlige kraftige vind vand ind i Kattegat, og som vinden fortsætter med at tiltage nytårsdag og samtidig drejer op i det nordlige hjørne, skubbes vandet ned mod de indre danske farvande og giver anledning til forhøjet vandstand i Roskilde fjord, Issefjord og Odense fjord fra tirsdag aften.

Vandstanden topper første gang i Roskilde og Odense fjord tirsdag aften. Roskilde fjord ser nuværende ud til at komme op omkring 120 cm og bliver liggende der i noget tid, mens Odense fjord ventes at komme op omkring 130-140 cm over daglig niveau.

Ifølge vagtchef Klaus Larsen er det et langvarigt blæsevejr, og den vil nå et sit maksimum i løbet af 2. januar, hvor den både breder sig til resten af Fyn og over mod Lolland, samt stiger til omkring 150 cm.
I Roskilde og ved Isefjord ser vandstanden dog ud til at blive liggende omkring 125 cm.
Den forhøjede vandstand forventes at toppe i løbet af onsdag formiddag.

Følg landsudsigten for mere information omkring vind og vejr, og vores varsler for at holde dig opdateret på vandstanden.

Billede af oversvømmelser i Roskilde fjord

Billede fra Roskilde fjord, hvor stormen Bodil i
december 2013 bragte vandstanden helt op omkring 2 meter. Helt så galt ser det dog ikke ud til at gå denne gang. Foto: Martin Stendel.

Af Herdis Preil Damberg
31. december 2018.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle