Nyt år - nyt vejr?

På trods af at julevejret ikke engang er sikkert endnu, så har vores langtidsmeteorolog alligevel vovet pelsen og giver sit bud på, hvordan vejret arter sig de første tre måneder af 2019.

Kigger vi langt frem i prognoserne – helt frem til marts måned, så er der meget, der peger hen mod at 2019 vil starte til den lidt kølige og vinterlige side.

Det sker dog ikke lige 1. januar. Januar ser ud til at starte ud som 2018 slutter. Nemlig ustadigt, mildt og blæsende side.
Men i løbet af januar kan vi, ifølge langtidsmeteorolog, Martin Lindberg, forvente at lavtryksbanen bliver mere sydlig og højtryk vil dominere nord for Danmark.

Det bliver ikke nødvendigvis en varig situation, men der vil være stor sandsynlighed for perioder, hvor vind og vejr bliver hentet fra nordøst. Og det betyder som regel koldt vintervejr med mulighed for udbredt nattefrost og snebyger.

Lige præcis hvornår uldtrøjen skal frem, og hvor meget sne der kommer til kælken, er stadig for usikkert, når vi kigger så langt frem.
Men det ser ud til at blive tre måneder med plads til kuldeperioder, hvor dagtemperaturen næppe kommer over frysepunktet og nætterne kan blive rigtig kolde.

Januar, februar og marts vil formentlig ende tæt på eller ned til et par grader under det normale for årstiden, hvor februar vil være den koldeste måned.
Nedbørsmæssigt vil vi også ende tæt på eller lidt under det normale. Dermed er der altså heller ikke tegn på en hård isvinter i det nye år.

For flere detaljer, læs sæsonprognosen her.

Billede af sne i landskabet

Ifølge sæsonprognosen ender januar, februar og marts lige under normalen både hvad angår temperatur og nedbør, og der vil være perioder med temmelig koldt vejr. Om man kan lide sne og frostgrader eller ej, så pynter det i hvert fald i landskabet. Foto: Eva Fischer, Nordjylland.

Af Herdis Preil Damberg
19. december 2018.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle