Ugen starter pivkoldt

Vinteren nærmer sig med hastige skridt, og hvis vanter og halstørklæder ikke allerede er taget frem, så blev de det forhåbentlig her til morgen. Mandag morgen blev nemlig efterårets koldeste morgen.

I løbet af søndag bredte en opklaring sig langsomt ned over landet fra nord, og uden skyerne til at holde på varmen mistede vi rigtig meget varme ud til verdensrummet i nat. De fleste stod derfor op til en klar og smuk morgen med rim i græsset og måske is der skulle skrabes af bilruden.

Mandag morgen blev dermed også den koldeste i dette efterår med nattefrost i næsten hele landet.

Havet omkring os er dog stadig varmt, og det holdt temperaturen oppe i kystområderne. Men ellers har en skyfri og vindstille nat sat sine tydelige spor i græsset. Rim i græsset og på vejene vidnede nemlig om en meget kold nat og morgen.

Koldest blev det i Midtjylland, hvor måleren i Karup kl. 9, nåede ned på 7,1 graders frost, og flere steder inde i landet sank kviksølvet ned til 3-5 minusgrader.

Temperaturfordeling over Danmark

Lidt flere skyer og det relativt varme havvand har holdt temperaturen oppe længst ude ved kysterne og i den sydligste del af landet.

Det er dog langt fra rekorden. Den koldeste minimumtemperatur i november er nemlig helt nede på -21,3 °C målt i 1973.

Derimod er vi meget tættere på den anden ende af skalaen – nemlig den varmeste minimumtemperatur, som lyder på -0,7 °C, registreret i år 2000.

Tirsdag og onsdag er der igen udbredt risiko for nattefrost, men i løbet af ugen er der et vejrskifte på vej, og det sender igen nattetemperaturen op i det røde felt på termometeret.

Laveste temperaturer for november

Laveste temperaturer for november siden vi startede med at registrerer temperaturer i 1872.

Af Herdis Preil Damberg
26. november 2018.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle