’Almindeligt’ forår gemte på flere ekstremer

Foråret blev i gennemsnit en almindelig størrelse, men det bød også på flere ekstremer. Først fik vi en rekordvåd marts, så blev tørkeindekset sendt på himmelflugt af en knastør samt rekordsolrig april – og afslutningsvis endte vi med en kølig maj.

Billede af japansk kirsebærtræ

Japanske kirsebærtræer forbindes ofte med forår. Foto: Pixabay.

Kalenderen siger juni, og vi har netop sagt farvel til foråret. Vores klimatologer har genbesøgt sæsonen, og her finder I højdepunkter for dette års forår.

”Foråret blev lidt varmere, når vi sammenligner med den gamle klimanormal (1961-90), men middeltemperaturen lægger sig tæt op af dekadenormalen – på den måde ser det ret almindeligt ud,” fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI.

Selvom foråret i gennemsnit ser fredsommeligt ud, så har vejret alligevel artet sig ekstremt. Det begyndte allerede i marts, hvor gummistøvler og regnfrakker blev hverdagskost, da det ene regnvejr efter det andet krydsede hen over Danmark.

”Alt i alt blev foråret så vådt, at det lander på en 10. plads over vådeste forår, men der var store variationer i nedbørsmængderne fra måned til måned. Vi fik en nedbørsrekord i marts, en knastør april og en normal maj. Den tørre april blev i øvrigt en rigtig solskinshistorie – det blev i hvert fald til en ny solrekord med hele 274 timer. Sådan overrasker det danske vejr nogen gange,” forklarer Mikael Scharling.

Læs mere om den rekordvåde marts her og mere om den rekordsolrige april her

Kølig maj

Alt imens både marts og april bød på nye vejrrekorder, så endte maj mere på det jævne - dog til den køligere side.

Det er blot 3. gang, at en maj måned lander under 1961-90 klimanormalen siden år 2000. Og det er første gang i 14 måneder (marts 2018), hvor måneden ender under normalen,” lyder det fra Mikael Scharling, som afslutter med:

”Så selvom maj 2019 blev ret normal, så er det faktisk alligevel usædvanligt i forhold til den drejning vores klima har taget siden den seneste klimanormalperiode (1961-90).”

Læs mere om, hvordan det danske klima har ændret sig her

Tabel over foråret i tal

Foråret i tal sammenlignet med klimanormalen (1961-90) og dekadenormalen (2006-2015).

Af Anja Fonseca
3. juni 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle