Et kæmpestort skib, fastfrosset i havisen, skal drive rundt i Arktis i 1 år. Et spektakulært forskningseventyr er begyndt. Temperaturen kan nå ned på -45 grader, og isbryderen er så langt nordpå, at der ikke er noget nordlys. Havisforsker fra DMI Rasmus Tonboe er en af de heldige, der skal med om bord.
Ekspeditionen hedder MOSAiC (Multidisciplinary drifting Observation for the Study of Arctic Climate) og har til formål at give videnskabsfolk fra hele verden en unik mulighed for at forske i Arktis. De får chancen for at opholde sig i længere tid i det ellers utilgængelige område og indsamle vigtig viden om Arktis' klima, hav, havis, sne og meget mere.
Et år i en isflage
Der findes meget få fysiske målinger fra vintre på Arktis, fordi forholdene i den periode er så ekstreme, at der færdes meget få mennesker der. Oven i købet er det ikke kun en vinter, men et helt år, isbryderen vil drive rundt i området.
Følg Polarsterns rute og løbende blog fra besætningen.
Der indløber mange data om Arktis fra forbipasserende satellitter, men målinger foretaget manuelt nede fra selve overfladen kan noget helt andet. Sådanne data er meget mere detaljerede og kontrollerbare.
MOSAiC er den største arktiske forskningsekspedition nogensinde. Det første drive-togt blev sat i søen for allerede 126 år siden af Fidtjof Nansen og foregik på træskibet Fram. Denne gang er det den tyske stål-isbryder Polarstern, som udgør de fysiske rammer for ekspeditionen.
