En måneds nedbør på 35 timer

Normalt falder der 73 millimeter nedbør i løbet af september måned i Danmark. Denne uge er dog startet ualmindeligt vådt. Danmark er blevet skyllet godt igennem de sidste par dage, og skyerne har smidt over 70 millimeter af sig et enkelt sted.

I den første halvdel af denne uge har et lavtryk fra syd taget turen op mod Danmark og passeret øst om landet. Lavtrykket har mest gjort sig bemærket af regn der bare har silet ned i timevis over store landsdele.

Der er altid regionale forskelle, og denne gang er ingen undtagelse. Højeste nedbørsmåling blev på Gniben på Sjælland, hvor der blev målt 72,7 mm regn fra mandag den 9. september til kort efter midnat onsdag den 11.september.

Andre steder gik det ikke helt så voldsomt for sig, men både i Jylland og på øerne, blev der målt over 40 mm mange steder.

Det blev til mindst nedbør i den sydvestlige del af landet, og i gennemsnit fik landet næsten 20 mm nedbør.

Grafik med nedbørsmængder

Lavtrykket gav langvarig og store mængder nedbør - særligt i den centrale og nordøstlige del af landet.

Intensiteten af nedbøren varierede en del, men definitionen skybrud og på kraftig regn er i følge Mikael Scharling, klimatolog ved DMI, kun registreret på et par stationer og ét enkelt skybrud.

”Så selv om der faldt ganske meget og vedvarende nedbør, blev den aldrig rigtig kraftig” fortæller Mikael Scharling.

På landsplan er der allerede faldet 69,0 mm nedbør i september i år, hvilket er ganske tæt på både 1961-90 normalen og 2006-15 referencen, der begge er på 73 mm for hele måneden.

Kigger vi frem mod weekenden er der også mere regn på vej, men i en noget anden skala.

I løbet af eftermiddagen og aften (onsdag) passerer den næste front med regn til hele landet, og så begynder det så småt at lysne hen mod weekenden.

Ifølge vagtchef Martin Lindberg er der nemlig en højtryksryg som nærmer sig og stabiliserer vejret en smule. Helt stabilt bliver det dog ikke. Både fredag og ud på søndagen kan det igen dryppe fra oven.

Billede af regnvejr

Foto: Regn i det østjyske. Kristine Alethe Røberg - @alethe75

Definition på kraftig regn og skybrud

Af Herdis Preil Damberg
11. september 2019.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle