Juni 2019: Varm og solrig med normal nedbør

Juni blev kort sagt en ganske lun måned, hvilket rækker til en plads i bunden af top 10 listen over varmeste juni måneder siden 1874. Derudover var der lidt flere soltimer end almindeligt, mens mængden af nedbør landede tæt på det normale.

Middeltemperatur for juni

Juni 2019 ender som den 10. varmeste juni siden 1874.

Juni blev en relativt lun affære, men fra dag til dag – gemmer gennemsnittet på gevaldige variationer i vejrtypen. Måneden både åbnede og lukkede med stærk varme til glæde for det sommerhungrende publikum, men indimellem havde vi flere kølige dage med nedbør og ganske mange skybrud, som gav oversvømmede kældre og veje, men også vand til de tørre marker.

”Juni har temperaturmæssigt været pænt over normalen, men det har primært været Fyn og Sjælland, der har nydt godt af sommerdøgn med temperaturer over 25 °C. På månedens sidste dag toppede temperaturen på Nordsjællands kyst med 32,7 °C, hvilket er mindre end tre grader fra den absolutte varmerekord for juni (35,5 °C i 1947) og den varmeste junidag i 19 år,” fortæller Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI.

Summeret nedbør juni

Den summerede nedbør for juni 2019 ligger tæt på 1961-90 normalen, mens den er lidt tørrere end 2006-15 referencen.

Nedbøren, der primært faldt i månedens to midterste uger, blev hilst velkommen af landmændene, og det var med til at trække tørkeindekset ned mod normaltilstand.  Men træerne groede alligevel ikke ind i himlen. Lige før sankthans og resten af måneden kom tørvejr og varme tilbage, og det fik hurtigt tørkeindekset til at stige.

”Den sidste uges tørvejr med sol og varme har hevet tørkeindekset op, så vi nu ligger over 9 i snit for Danmark (høj risiko for tørke) og i store områder i det sydlige Jylland og nordlige Sjælland topper indekset med 10, hvilket er den højeste værdi på tørkeindekset,” afslutter Mikael Scharling.

Solskinssum juni

Den summerede mængde solskin for juni 2019 ligger et pænt stykke over 1961-90 normalen, men kun få timer over 2006-15 referencen.

Junisolen skinnede mere end normalt, og Bornholm levede virkeligt op til kælenavnet: solskinsøen. På klippeøen skinnende solen i gennemsnit lidt over 11 timer hver dag i juni!

Den gennemsnitlige temperatur, summeret nedbørsmængde og summerede solskinstimer for juni 2019

Her ses den gennemsnitlige temperatur, summeret nedbørsmængde og summerede solskinstimer for juni 2019. Til sammenligning ses de samme parametre for klimanormalen 1961-90 samt dekadenormalen 2006-2015.

Af Mikael Scharling og Anja Fonseca
1. juli 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle