Mødet mellem kold og varm luft slog gnister

Lyn og skybrud har præget vejret særligt meget den seneste uges tid. De kraftige byger har bredt sig godt ud både i tid og sted, og på den måde har stort set alle landsdele haft besøg af en eller flere kraftige byger i den forgangne uge.

Kraftige byger og tordenvejr er i den grad et sommerfænomen. Og det har den sidste uges vejr i den grad sat en fed streg under.

Mødet mellem den varme og fugtige luft fra syd og den køligere luft nord for landet, skabte et bælte henover Danmark, hvor kampens hede ikke var til at tage fejl af, og resulterede i flere tusinde lyn og knap 20 skybrud.

Denne tilstand stod på over flere dage og kastede mange byger af sig. Nogle større end andre, nogle med flere lyn end andre.

Klimatolog Mikael Scharling har kigget tallene efter. ”Der er ikke noget usædvanligt ved skybrud og antallet af lyn. Og så alligevel. Det er lidt usædvanligt, at de kraftige byger kommer igen dag efter dag over en hel uge. Så på den måde er det vel lidt usædvanligt” Uddyber Mikael Scharling.

Mammatusskyer over KBH

Miki Marker Munck Rasmussen fangede disse smukke Mammatusskyer over KBH Ø torsdag den 13. juni. Mammatusskyer opstår under særligt kraftige tordenskyer.

Knap så tørt tørkeindeks

De sidste dages byger har sendt tørkeindekset ned i et normalt leje i størstedelen af landet.

Graf over tørkeindeks på landsplan

Størstedelen af landet har haft ”fornøjelsen” af de kraftige byger. Derved er det blevet til 19 skybrud nogenlunde lige fordelt over landet. Bornholm skiller sig ud idet en ret stor andel af øen blev berørt lørdag sidst på dagen.

Danmarkskort med markering for skybrud
Tabel over antal lynnedslag

DMI's lynpejlere har registreret over 2800 lyn over dansk landområde.

Ny uge - nyt vejr

Ifølge vagtchef Anja Drost, så er det ved at være overstået med de kraftige regn- og tordenbyger for denne omgang. ”Denne uges vejr ser ud til at byde på mere stabilt og tørt vejr, og skulle det blive til et par enkelte byger, så forventes de ikke at blive af samme karakter som sidste uge.”

Læs mere i vores tema om lyn og torden.

17. juni 2019
Af Herdis Preil Damberg

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle