NORDMET: Klimaforandringer kender ingen grænser

Direktørerne fra de nordiske og baltiske meteorologiske institutter varmer i en fælles udmelding op til rapporten fra FN’s Klimapanel om hav og is, som offentliggøres på onsdag den 25.9. Budskabet er klart: Samarbejde på tværs af landegrænser er nødvendigt for at afværge klimaændringerne og tilpasse vores hverdag til fremtidens klima.

De nordiske og baltiske meteorologiske institutter har en helt unik og lang tradition for samarbejde omkring vejrprognoser og klimaservices. De senere år er samarbejde øget for at kunne assistere de nordiske samfund bedst og mest effektivt.

Institutterne arbejder tæt sammen med hinanden, men også med det internationale videnskabelige samfund, for bedre at forstå kompleksiteterne af klimaforandringer, og hvordan det påvirker vores liv.

”Vores opgave er at udføre forskning om de specielle karakteristika klimaforandringer forårsager, og hvordan det påvirker de nordiske breddegrader, således at vores samfund kan opbygge en robusthed og planlægge tilpasningsinitiativer,” siger direktør på DMI, Marianne Thyrring, som er en del af NORDMET - et samarbejde mellem de nordiske og baltiske meteorologiske institutter.

DMI har sammen med de andre nordiske lande udviklet en fælles regional og højopløselig klimamodel. Modellen skal give os mere præcise informationer om f.eks. regn, oversvømmelse og tørke. Klimamodeller og -scenarier er vigtige værktøjer i forståelsen for vores fremtidige klima.

”Klimaforandringer vil ændre de forhold, vi lever under i dag. Vi kommer til at opleve globale havstigninger og i Arktis ses en hurtigere opvarmning end andre steder i verden.  Klimaforandringer kender ingen grænser, og derfor er et samarbejde på tværs helt essentielt,” siger Marianne Thyrring om NORDMET.

Billede af marker

Samarbejde på tværs af landegrænser er uundværligt, når det kommer til vejr- og klimamodeller. Foto: Pixabay.

De nordiske og baltiske meteorologiske institutter arbejder hver dag på at sikre, at borgerne bliver advaret og kan forblive i sikkerhed i mødet med de ekstreme vejrhændelser – også i det skiftende klima.

Læs det fulde statement fra NORDMET her.

Beskrivelse af hvad NORDMET er

Kommunikation 25. september 2019.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle