Rekordhøjt antal pollen i luften over Danmark

Pollensæsonen er i den grad blæst i gang. Både el og hassel blomstrer i disse dage, og det giver rekordhøje pollentællinger i både det østlige og vestlige Danmark for tiden.

 

El og hassel skyder almindeligvis pollensæsonen i gang omkring februar hvert år. I år er ingen undtagelse, og hermed adskiller pollensæsonen i 2019 sig ikke særligt fra tidligere år. Det gør den til gengæld, når vi ser på antallet af el og hassel, som bliver fanget i pollenfælderne i Danmark.

Rekordhøje tal

”Lørdag den 16. februar målte vi et rekordhøjt antal hasselpollen i pollenfælden i København. Det blev til hele 218 hasselpollen, mens pollenfælden i Viborg fangede 179 hasselpollen. Den tidligere rekord for antal hasselpollen registreret på én dag var 171 pollen, som blev målt i 2009,” fortæller biolog Karen Rasmussen fra Astma-Allergi Danmark.

Og det er ikke kun hasselpollen, som er rekordhøje, det gælder også mængden af ellepollen.

”Vi har indtil videre målt rekordhøje dagens pollental på 738 ellepollen i Viborg den 23. februar og 667 ellepollen i København den 28. februar. Det slår den gamle rekord på 550 ellepollen, der blev målt i København i 2017,” lyder det fra Karen Rasmussen. 

Og hvordan ser det så ud i den kommende tid?

”En gennemsnitlig sæson for el og hassel løber normalt fra februar til marts/april. Det er stadigvæk sæson for forårspollen, så der kan fortsat godt komme flere dage med høje pollenniveauer, men forhåbentligt har de peaket nu. Det ved vi selvfølgelig først, når sæsonen er helt slut for i år,” afslutter Karen Rasmussen. 

Vejret har stor indflydelse på mængden af pollen

Vejret er i høj grad en med- og modspiller, når vi ser på mængden af de til tider forhadte pollen. Pollenkoncentrationerne er nemlig stærkt afhængige af meteorologiske forhold.

”Solskin, varmt vejr og en tør vind favoriserer både blomstringen og spredningen af pollen,” forklarer biolog Karen Rasmussen.

Der er altså flest pollen i sæsonen, når vejret er tørt, varmt og solrigt. I regnvejr mindskes antallet af pollen normalt i luften, fordi regnen vasker pollen ud af luften og ned på jorden, samtidig med at frigørelse af pollen fra planten stoppes. Forklaringen på de mange pollen findes derfor i det næsten ”forårsagtige” vejr, som vi har haft i store dele af februar.

 

Hasseltræ

Hasselraklerne har været usædvanligt aktive i 2019.

Af Anja Fonseca
1. marts 2019

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle