Tangering af 29 år gammel varmerekord

Foråret er i den grad blevet sparket tidligt i gang i år. De seneste dage har været ekstraordinært varme, og vi har allerede haft bemærkelsesværdigt mange dage med temperaturer over 12 grader i februar. I dag - den 26. februar – har vi tilmed tangeret den 29 år gamle varmerekord for februar måned.

Det tidlige forårsvejr står i skærende kontrast til sidste år, hvor der blev skrabet is af bilerne, vi cyklede med hue og handsker og vinteren lod til kun lige at være begyndt. Men det lader til at foråret har fået godt fat i Danmark, og nu er de seneste mange dage med lun luft over Danmark netop blevet toppet op med en tangering af den gamle varmerekord fra 1990.

Ifølge klimatolog Mikael Scharling blev der i dag kl. 14:00 registreret en maksimumtemperatur på Aarhus Lufthavn i Syddjurs kommune på 15,8 °C. ”Det er lige præcis en tangering af den gamle rekord fra 1990”, udtaler Mikael Scharling.

De høje temperaturer er et resultat af det usædvanlige varme vejr man har oplevet i Sydeuropa, der nu trækker op over Danmark fra syd og sydvest.
Luften køles midlertidigt af, når den passerer havområder, men varmes op igen, når den på sin vej hen over landet, og derved forekommer de højeste temperaturer på østvendte kyster.

Maksimumtemperatur i Danmmark

Luften varmes op over land, og derfor er det et klassisk forårsfænomen at der er store kontraster fra øst til vest.
I dag kom vinden tydeligvis fra det vestlige verdenshjørne.

Store kontraster – et typisk forårsfænomen

Kontrasterne er dog store, og det er typisk for foråret. Vinden kommer fra vest og sydvest i dag, og derfor vil man i de vestlige landsdele og særligt i kystområder, opleve væsentligt lavere temperaturer og her topper temperaturen omkring de noget køligere 5-8 graders varme.

Anemone

Et kig ned i skovbunden afslører et meget tidligt forår. Her er anemonen godt på vej.
Foto: Per Taudal Poulsen, Nibe

Af Herdis Preil Damberg
Tirsdag den 26. februar.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle