Weekenden sluttede med kraftig blæst

Søndag blev der to steder målt middelvind af stormstyrke, og vindstødene pustede sig lokalt op på orkanstyrke.  Sidst, der blev målt storm i Danmark, var i starten af januar. Blæsevejret er af DMI´s klimatologer blevet kategoriseret som en regional klasse 1 på stormlisten.

DMI´s klimatolog Mikael Scharling forklarer:

”De to storm-registreringer i søndags var ikke nok til, at blæsevejret kunne klassificeres som en regional eller landsdækkende storm på DMI’s stormliste - en såkaldt klasse 2.  Der var imidlertid 9 stationer, der målte middelvinde over 21 m/s, og det gjorde, at kriterierne for et regionalt klasse 1-blæsevejr blev opfyldt.”

Årsagen til den kraftige blæst var et østgående lavtryk, der søndag eftermiddag tog en bane henover den nordvestlige del af Danmark. På sydsiden af lavtrykket strømmede det, som meteorologer betegner ustabil polarluft med byger ind over landet fra sydvest og senere vest. Det var i denne bygeprægede luft, de kraftigste vinde blev målt.

Vejrkort fra 15. december 2019 klokken 12 UTC

Vejrkort fra 15. december 2019 klokken 12 UTC. Det fremgår, at et lavtryk på lidt under 980 hPa lå over den nordvestlige del af Danmark. Fronterne med deres udbredte nedbørsområder havde inden da? stort set sluppet landet, og det danske vejr var primært præget af byger med kortere kig til solen.

Vindmålinger fra Sønderborg Kommune søndag den 15. december

Vindmålinger fra Sønderborg Kommune søndag den 15. december. Den højeste vindmåling kom fra DMI´s vejrstation på Kegnæs. Kegnæs er en lille halvø, der er fundet forbundet med den sydlige del af Als. Det fremgår, at middelvinden om eftermiddagen nåede op på storm med 26,4 m/s med vindstød af orkanstyrke på 36,1 m/s. Storm starter ved 24,5 m /s og orkan ved 32,7 m/s.

DMI´s stormliste

Hver gang, der har været kraftig blæst over Danmark, kigger DMI´s klimatologer målingerne igennem og foretager en kvalitetskontrol. Herefter skal klimatologerne vurdere, om blæsevejret skal på ’stormlisten’. I den forbindelse kigger klimatologerne på selve vindstyrkerne og den geografiske udbredelse af de kraftigste vinde.

Læs mere om danske storme og stormklassifikation her: https://www.dmi.dk/vejr-og-atmosfare/temaforside-vind/storme-i-danmark/

Kort over de kraftigste målte middelvinde søndag den 15. december

Kort over de kraftigste målte middelvinde søndag den 15. december. To steder nåede man op på storm. På Bornholm blev der ved Hammerode målt marginal storm, mens man nåede lidt højere op på Kegnæs.

Af Jesper Eriksen.
16. december 2019.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle