2020 står til at blive det næstvarmeste år i dansk vejrhistorie

2020 kan blive det næstvarmeste år, DMI nogensinde har registreret, siden de landsdækkende målinger startede i 1874. Det hele står og falder med, hvordan decembervejret bliver – ifølge langtidsprognosen er der dog ikke tegn på, at december får kolde fødder.

novembervejret i Aalbæk

Novembervejret er kendt for at være til den grå side, men ind imellem kigger solen også forbi som her i Aalbæk. Foto: Inger Nielsen.

Når vi kombinerer årets foreløbige middeltemperatur med DMI’s nyeste månedsprognose, ser det sandsynligt ud, at 2020 ender med at blive det næstvarmeste år i dansk vejrhistorie kun overgået af 2014.

’Grundlaget for andenpladsen blev lagt allerede i januar, der med 5,5 °C i gennemsnit blev rekordvarm. Det varme vejr fortsatte med at dominere i årets andre måneder, og kun maj og juli blev koldere end normalt,’ forklarer klimatolog Mikael Scharling.

2020 har altså foreløbigt vist sig fra en varm side, men hvordan bliver vejret resten af året. Det giver den nyeste månedsprognose et bud på.

’I den kommende måneds tid fortsætter det overvejende ustadige og milde vejr. De nordatlantiske dybe lavtryk vil fortrinsvist bevæge sig mod nordøst, op over Norskehavet, og i perioder ind over Nordskandinavien – og det trækker mildt vejr op til landet, mens fronter med lidt regn og blæst passerer Danmark fra vest. I perioder kan højtryksrygge dog passere Skandinavien og give mere tørt, stabilt og koldere vejr,’ fortæller langtidsmeteorolog Martin Lindberg og afslutter:

’Rent temperaturmæssigt ser december ud til lande omkring gennemsnittet for de seneste 20 år, altså 3,1 °C eller lidt derover.’

Se den nyeste månedsprognose her.

Et forsigtigt regnestykke

Klimatolog Mikael Scharling har kigget tallene efter og regnet på, hvad der skal til for, at 2020 ender med at blive det næstvarmeste år i dansk vejrhistorie.

’Hvis november holder en middeltemperatur på 7.9 °C, som det tegner til lige nu, og december ender på 3.1 °C, hvilket svarer til langtidsmeteorologens bedste bud – så ender 2020 med en årsmiddeltemperatur omkring 9.8 °C. Det vil gøre 2020 til det næstvarmeste år i dansk vejrhistorie,’ forklarer Mikael Scharling og afslutter:

’2020 ender i øvrigt ganske solrigt, sandsynligvis i top-10, mens året nedbørmæssigt ser normalt ud.’

Hvordan 2020 arter sig i detaljer, må vi dog vente med at finde ud af til årskiftet.  

top-10 varmeste år i DK

Her ses top-10 for de varmeste år registreret i Danmark. 2020 tegner til at blive det næstvarmeste år dog uden at true 2014, der med 10 grader markerer sig som det varmeste år i dansk vejrhistorie.

Af Mikael Scharling og Anja Fonseca
18. november 2020

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle