04/23/20

Det tørre forårsvejr er på langsom retur

Efter en virkelig våd vinter og et meget tørt forår ser vejret efterhånden ud til at normalisere sig. Foråret er stadig vores tørreste årstid, så det er ikke de helt store regnmængder, der er i vente. Ifølge SEGES mangler landmændene vand, og lidt er bedre end ingenting. Landmænd og haveejere må dog væbne sig med tålmodighed.

En drivvåd vinter og nu et knastørt forår. Tørken var måske tiltrængt til at starte med, men nu er tørken til gengæld ved at sætte sine spor i naturen, og særligt landbruget er hårdt ramt.

Landbruget mangler vand

Jens Elbæk, afdelingschef for PlanteInnovation ved landbrugsorganisationen SEGES, har fulgt den lange tørre periode, som har fået tørkeindekset til at skyde i vejret.

”Tørken har fået det til at stå stille på markerne i de sidste 14 dage. Det er kombinationen af tørke og nattefrost, der har gjort at væksten er gået i stå, men nu ser det ud til at nattefrosten har sluppet. Til gengæld stiger tørkeindekset de næste dage, så vi kunne rigtigt godt bruge noget vand," fortæller Jens Elbæk.

Håb forude – lidt mere vand i løbet af de kommende uger

Tager vi et kig på den seneste månedsprognose, er der dog håb forude. Allerede fra næste uge er det slut med det knastørre vejr, og det ser især landbruget frem til

”Månedsprognosen lover lidt regn fra næste uge, og det ser vi frem til,” lyder det fra Jens Elbæk.

Højtrykket, der længe har været stationært nordvest for Danmark, svækkes, og det får svage fronter og byger til at komme til landet.

Landmand vander marken

Landmændene må vande markerne for tiden.

Nedbør på landsplan - marts

Nedbør opgjort på landsplan. Regnen, der plagede Danmark en stor del af vinteren, ophørte brat den 18. marts.

Prognoserne indikerer nedbør tæt på eller lidt under det normale niveau for de kommende uger. Men statistisk set er både april og maj to tørre måneder.
Ifølge referenceværdierfra 2006-2015 falder der normalt kun 30 mm nedbør i april, og for maj ser det lidt bedre ud med 59 mm.
Hvordan vejret bliver i detaljer, kan vi ikke sige så lang tid før, men som månedsprognosen siger, så får vi snart også dage med skyer, blæst og lidt regn.

Udbredt tørke

Når vi ser på DMI’s nedbørsopgørelse for de sidste måneder, kan vi se, at det våde vejr stoppede meget pludseligt omkring den 18. marts. Fra 19 marts og frem til i dag, er der blot faldet 6,0 mm nedbør.

Ifølge klimatolog Mikael Scharling er tørken ret udbredt lige nu.

”Vi mangler, hvad der svarer til mere end en måneds nedbør lige nu, og det ”hul” bliver ikke fyldt ud, bare ved et par spredte byger, der passerer landet. Det vil derfor tage tid, før tørkeindekset normaliserer sig,” fortæller Mikael Scharling.

Så for foråret 2020 ser det indtil videre ud til, at tørken langsomt bliver mindre udtalt, idet vi går mod mere normalt forårsvejr. Noget som landmændene i den grad glæder sig til, men også må være forberedte på at vente på.

 

Det er tørt, når man kigger ned

Ved et første blik ser det stadig grønt og frodigt ud i naturen. Men et nærmere kig afslører en knastør jordbund. Foto: @dk_vejret fra Instagram.

Tørkeindeks den 23. april 2020

DMI’s tørkeindeks viser, at det er meget tørt for tiden. De orange og mørkerøde områder viser at der er tørke i store dele af Danmark.

Tørkeindeks graf

På kurven kan man se, at foråret 2020 i store træk minder om 2019 indtil nu.

 

Erik Hansen og Herdis Preil Damberg
23. april 2020.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle