Varmerekord i Østgrønland

Med temperaturen 23,4 °C satte en station i Østgrønland torsdag i uge 30 varmerekord.

Hurry Fjord

Torsdag i uge 30 målte lufthavnen Nerlerit Inaat 23,4 °C og satte varmerekord for dette sted i Østgrønland, da et højtryk bed sig fast i området – og i særdeleshed i den stillestående vind ved den fjeldomkransede Hurry Fjord. Dronefoto: AFIS (Flyvepladsinformationstjenesten)

Varmerekorden blev registreret på en måler torsdag 29. juli 2021 i lufthavnen Nerlerit Inaat ved Ittoqqortoormiit (Scoresbysund).

Lufthavnen og Ittoqqortoormiit ligger på hver sin side af fjorden, der er omkranset af høje fjelde. Når det ikke blæser meget ind i ’gryden’, holder fjeldene på varmen.

Solen er oppe det meste af døgnet, så der er kun et begrænset temperaturfald om ’natten’.

»Selvom vores kvalitetssikring af de registrerede juli-temperaturer i Grønland ikke er færdig, er der ingen grund til at betvivle varmerekorden målt på lufthavnen ved Hurry Fjord, Nerlerit Inaat,« siger DMI’s seniorklimatolog John Cappelen.

Den meteorologiske forklaring på varmerekorden er et højtryksvejr, der over nogle dage lå stille i området – masser af sol og rolige vindforhold. Så luften har næsten stået stille og er bare blevet varmere og varmere, som dagene er gået.

I skrivende stund er temperaturen faldet til et mere normalt leje. Mandag 2. august forventes 9-14  °C i Ittoqqortoormiit.

Fakta om varmerekorden i Østgrønland
Torsdag 29. juli 2021 målte lufthavnen i Nerlerit Inaat 23,4 °C. Måleren tilhører lufthavnen også kendt som Constable Pynt.

Den forhenværende rekord for måleren Nerlerit Inaat, som lyder på 22 °C, har stået siden 13. august 2004 – den henvises nu til andenpladsen over højeste temperaturer fra stationen.

Målinger for området går tilbage til 2002.

Middeltemperaturen for juli måned for måleren i Ittoqqortoormiit er ifølge nyeste klimanormal på 6,0 °C (1991-2020).

Klimanormalen for måleren i Ittoqqortoormiit var 3.3 °C (1961-1990)

Vejrkort Grønland

Dagens vejr (2. august 2021) viser, at Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) er tilbage i et mere afdæmpet temperaturleje med udsigt til nogen eller en del sol, temperaturer mellem 9 og 14 °C. Se mere her: dmi.dk/groenland/

Flyvepladsen Nerlerit Inaat

På flyvepladsen Nerlerit Inaat, der ligger i Jameson Land og også kaldes Constable Pynt, lander man på en gruslandingsbane, hvorefter man skal videre små 40 km til Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på den anden side af Hurry Fjord. Foto: Wikipedia.

2. august 2021
Torben Bjørgheim Abildgaard

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle