Vi har haft den koldeste nat i 9 år

Kold polarluft har fundet vej til landet, og natten til fredag blev den koldeste nat i meget lang tid. Et lag sne, svage vinde og klart vejr er nogle af årsagerne til at temperaturen faldt ekstra hurtigt i nat.

Snefaldet på Fyn

Sne har hjulpet temperaturen med at komme ekstra langt ned flere steder. Foto: Emma Darlyng Larsen, 11. februar på Fyn.

Med arktiske tilstande og en temperatur på -20,7 °C målt i Horsens her til morgen har vi haft den koldeste vintermorgen i 9 år. Vi skal helt tilbage til den 5. februar 2012, for at finde tilsvarende lave temperaturer!

Ifølge Erik Hansen, som er vagthavende meteorolog på DMI, var vejrforholdene i nat perfekte til, at temperaturen kom i frit fald.

”Årsagen til de ekstremt lave temperaturer i nat skal findes i, at det har været klart vejr og vindstille, og så har vi over længere tid fået kølet jorden og vores omgivelser godt ned. Vi ser de laveste temperaturer dér, hvor der også ligger sne. Horsens, som ramte den absolut laveste temperatur, har netop fået meget sne de sidste dage, da Kattegatbyger er drevet ind over området fra nordøst. Bornholm har også fået rigtig meget sne de sidste par dage, men her har Østersøens noget lunere overflade forhindret temperaturen i at falde så markant som mange andre steder.”

Sneen isolerer altså for den varme, der er lagret længere nede i jorden, og det gør at luftens temperatur kan falde hurtigt.

Temperaturer i nat

Bortset fra på Bornholm var det koldest i de områder, hvor det har sneet mest de foregående dage.

DMI’s Klimatologer kvalitetssikrer altid DMI’s målinger og fjerner fejlmålinger, hvis en måler er gået i stykker. I nat var de lave temperaturer dog ikke nogen fejl, men en frysende realitet.

Mikael Scharling, klimatolog ved DMI, uddyber:

”Generelt har natten være meget kold i næsten hele landet. Der skal dog kun ganske lidt vind til at rode op i luftens iskolde bundlag, og det betyder også, at de ekstremt lave temperaturer ofte måles lokalt på enkelte stationer. I dag ses der ekstremt kolde minimumstemperaturer på flere af vores målinger. I det centrale Jylland er der målt temperaturer ned til -17,9 °C, og på Fyn er vi nede på -19,5 °C. På Sjælland er det noget mildere med ned til -13,5 °C og Bornholm slipper med nådige -5,2 °C. Måleren på Bornholm står dog tæt på kysten, og det kan sagtens have været koldere inde på øen.”

Vagthavende meteorolog Erik Hansen fortæller, at vi har endnu en kold nat foran os, og temperaturen igen kan falde til omkring -18 grader.

Følg vejrudsigten her

Af Herdis Preil Damberg
12. februar 2021

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle