Når Andreas Mogensen foreløbigt den 25. august spænder rumhjelmen og sendes afsted til rumstationen ISS har han en række af forsøg med i bagagen, som han skal udføre i løbet af det næste halve år.
Ét af forsøgene går ud på, at Andreas Mogensen skal fotografere nymånen fra rummet. Disse billeder skal efterfølgende bruges af DMI’s klimaforskere til at blive klogere på jordens klima og forfine klimamodeller. Billeder af månen kan nemlig afsløre, hvor meget sollys, der reflekteres på Jordens overflade, og oplyser månen indirekte – det såkaldte Jordskin.
Det er dog ikke kun vores astronaut, der kan bidrage til at gøre os klogere. Billederne fra rumstationen kan nemlig ikke stå alene. Derfor indbydes verdens amatørfotografer til at hjælpe projektet ved at tage billeder af månen - fra jorden vel at mærke.
- Det er altid en fordel, hvis vi kan inddrage forskellige kilder og målemetoder i vores forskning. Andreas Mogensens billeder vil f.eks. være en ekstra målemetode til det vi ’ser’ med satellitter, mens billeder af nymånen taget fra jorden, kan hjælpe os med at vurdere atmosfærens betydning, fortæller Peter Thejll, forsker i Jordens klima og Jordskin, og afslutter:
- Amatørfotografer kan på den måde være med til styrke vores viden om Jordens energibudget.
Læs om projekt jordskin her
#NewMoonSnap - hjælp klimaforskerne
Eksperimentet, der drives i samarbejde mellem DMI og European Space Agency (ESA) inviterer derfor amatørfotografer verden over til at tage billeder af månen, og lægge dem op på sociale medier under tagget #NewMoonSnap og #Huginn. Er du ikke på sociale medier, kan du sende det til presse@dmi.dk
På den måde kan Peter Thejll og hans kolleger udvælge billeder, som kan bruges til at sammenligne med de billeder Andreas tager fra rummet.
Du kan følge Ekspeditionen ’Huginn’ på ESA’s Huginn page samt Andreas Mogensens sociale medier. Hvis du ønsker at bidrage til projektet, skal du dog være opmærksom på flere forhold.
Billeder af nymånen kan tages, mens Andreas er i rummet fra august til januar eller februar, i dagene omkring nymåne.
Billederne skal tages i nattemørke – altså før solopgang og efter solnedgang, hvilket stiller krav til dit udstyr i forhold til format og opløsning.
Tips til kameraindstillinger (opdateret den 17. oktober 2023)
- Sæt fil-format på kameraet til RAW eller NEF
- Indstil ISO200 1/25s, f=5.6 og ISO640, 1/125s, f=4.0
- Det er vigtigt der ikke sker overeksponering. Brug den viste graf som fingerpeg, om hvad eksponeringstiden skal være, men indstil selv eksponeringstiden efter resultaterne. Undgå overeksponering af den lyse side.
- Forsøg at have månen I midten af billedet
Hvis muligt, benyt en telelinse.